Ecza nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Üzerinde hilal bulunan gri renkli çelik ecza dolabı
Ecza dolabı
  1. Doğal ya da kimya yoluyla elde edilip ilaç yapmaya yarayan madde: Zehirlenmelere karşı bir panzehir olarak kullanılan bu ilaç için gereken bütün eczaları hazırladım... (S. F. B. Ahmed)
  2. Sanayide türlü işlerde kullanılan kimyasal madde: İpek, üzerine bir ecza sürülerek fotoğraf kağıdı gibi oluyor ve istenilen nakış kalıp haline, klişe haline getiriliyordu. (B. R. Eyuboğlu)
  3. Cüzler, parçalar, kısımlar: Ecza bir nesnenin bir parçası, bir bölüğü, bıçak, hançer gibi şeylerin sapı manalarındaki "cüz" kelimesinin çoğul şeklidir. İlaçların, bazı şifalı maddelerin az miktarlarda karıştırılarak yapılması dolayısıyla ilaç manasında kullanılır. (N. Aybet)
  4. Kibritin ucundaki yanıcı kısım: Kibritler, fabrikanın kimyahanesinde hazırlanan ecza macunlarına batırılarak kutulamaya hazır hale getirilirdi. (İlgili cümle kaynağı: S. Alkan)


  • Ecza dolabı: İçine en gerekli ilaçların ve ilk yardım gereçlerinin konduğu küçük dolap: Ecza dolabında bulunması gereken oksijen, gazlı bez, amonyak, yara bandı, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçların yanı sıra; yaralanma durumlarında kullanılabilecek birkaç ilaç ve gereçle, gaz ya da sıvı gibi bazı zehirlenmelerde etkili olabilen panzehirler de vardı... (B. Öngöre)
( 0 soru/yorum )