Parola nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Klavye üzerinde, üzerinde parola yazan bir asma kilit
Parola
  1. Aynı tarafta olan askerlerin birbirlerini tanımalarını ve düşmandan ayırt etmelerini sağlayan, önceden kararlaştırılıp askerlere dağıtılan kelime veya söz: İlerden gür bir ses DUR! diye bağırdı. Parola sordu, cevap verdik. İşaret sordu cevap verdik. Lambalarınızı söndürün dedi, söndürdük... Nihayet (yaklaşıp) kapıyı vurup asker olduğumuzu söyledik. (Z. Oranlı)
  2. Gizlilik gerektiren bir ortamda insanların birbirini tanımalarını ve yabancılardan ayırt etmelerini sağlayan söz veya işaret: Kapıya bir yabancı gelirse, parolayı soruyorlardı, bilemezse içeri almıyorlardı. (İlgili cümle kaynağı: E. Sarı)
  3. (mecazi) Varılmak istenen amacı özetleyen söz: Her ne pahasına olursa olsun istiklâl mutlaka gerçekleşecekti. Parola "Ya istiklâl ya ölüm" idi. (İ. Sarı)
  4. (bilişim) Bilgisayar, telefon gibi cihazlarda, internet gibi çevrimiçi ortamlarda hesaplarda oturum açmak ve başka kullanıcıların erişimini engellemek için kullanılan gizli anahtar, şifre: Parola, genelde kullanıcı adı ile birlikte kullanılır ve ilgili kişinin kullanıcı adını kullanan kişi olduğunu onaylar. (F. Çubukçu)
( 0 soru/yorum )