Buyurmak nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Bir şeyin yapılamasını ya da yapılmamasını kesin olarak bildirmek, emretmek eş anlamı: Öğlenlere kadar döşekten çıkmıyor, kaynanasına iş buyuruyor.
  2. (Saygılı konuşmada) Söylemek, demek: Bitirdikten sonra: "Evet ne buyuruyorsunuz?" diye sordu. (kelime ile ilgili cümle)
  3. (Saygılı deyiş olarak) Gelmek, gitmek, geçmek, girmek: Bu akşam bize buyurmaz mısınız?
  4. (Saygılı deyiş olarak) Vermek: Buyurun, çayınız!
  5. "Etmek, eylemek" anlamında (ve saygılı deyişle) yardımcı eylem: Müsaade buyurmak.


  • Buyur?: (halk dilinde)
    1. Efendim! Anlamadım, sözünüzü tekrarlar mısınız?: Baba Rüstem anlaşılmaz bir şeyler mırıldandı. "Buyur?" dedi yaşlı dostum, elini kulağının ardına atıp Baba Rüstem'den yana bakarak, "Anlayamadım." (C. Kavukçu)
    2. Söyleyiniz, emrediniz: "Şemseddin!" "Buyur kardaşım!" "Sen de hakkını helal et!" "Helal olsun kardaşım!" (İlgili cümle kaynağı: G. Maraş)
  • Buyur etmek: Konuğu, ziyaretçiyi vb. "buyurun" diyerek içeriye almak: Onu güler yüzle karşıladı ve içeriye buyur etti. Ona saygı gösterdi. Baş köşeyi verdi (Y. H. Hacib). Teyze, Tahir'i içeri buyur etti. "Buyur, gir! Hoş gelmişsin oğul!.." (K. Bilbaşar)
  • Buyurun cenaze namazına!: (deyiminin anlamı) Hiç beklenmedik kötü bir durum karşısındaki çaresizliği şaka yollu anlatır: Daha birkaç saat yol almamıştık ki otobüsümüz bozuldu. Buyurun cenaze namazına. (N. Sanlı)
( 0 soru/yorum )