Suistimal nedir? Suistimal etmek ne demektir? Kısaca anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Kendisine verilen yetki ya da görevi veya kendisine tanınan bir hakkı yasalara aykırı yolda kötüye kullanma, kötü ve yersiz kullanma, yolsuzluk yapma: Kuşkusuz bu nüfuzlu adamların davranışlarında, zaman zaman rüşvet almaya ve güçlerini suistimal etmeye çok yaklaşan bir tür küstahlık görülüyordu.
  2. Birinin kendisine olan iyi niyetinden, iyi davranışından istenmeyecek bir biçimde yararlanmak, onu kendi çıkarları için kullanmak: Böylece insanın fıtratına emanet olarak konulmuş olan kulluk duygusu, bir kere daha suistimal edilmiş oluyor ve ihanete uğruyordu.


  • Suistimal etmek: Kötüye kullanmak, yolsuzluk yapmak: İhracat teşvik edilmiştir ancak maalesef her şey suistimal edildiği gibi bu da suistimal edilmiştir, bazıları hayali ihracat yapmışlardır. En iyi sistemi kötü insan suistimal eder. (H. Özdal, O. Bahadır)
  • İyi niyeti suistimal etmek: Birinin kendine olan iyi davranışlarından ve güveninden yararlanarak o kişinin hoşuna gitmeyecek davranışlarda bulunmak ve o kişinin zararına işler yapmak: Örneğin, hastayım, deyip işten izin aldıktan sonra dışarıda birisiyle buluşsam patronun iyi niyetini suistimal etmiş oluyorum. (İlgili cümle kaynağı: G. Pultar, T. Erman)
( 0 soru/yorum )