İl Plaka Kodları (Haritalı)

Güncellenme: Soru/Yorum: 2
Plaka, trafiğe çıkan motorlu kara taşıtlarına takılan ve hangi ilde tescilli olduğunu gösteren ince metalden yapılan baskılı, numaralı ve harfli kod levhasıdır. Plakaların solundaki mavi renkli dikey bölge bir Avrupa Birliği standartıdır ve içindeki "TR" kısaltması da Türkiye ülke kodudur. Sonraki gelen iki haneli numerik kod ili, hemen yanındaki harfler ise plaka grubunun tahsis edildiği ilçeyi ifade etmektedir. Harf grupları ilçelere ihtiyaca göre tahsis edilmektedir. Sağdaki sayılar ise sıra numarasıdır.


İl plaka kodları aşağıdaki tabloda numerik ve alfabetik olarak, yukarıdaki Türkiye haritasında da iller üzerinde gösterilmiştir. Ayrıca plaka harflerine göre plakanın hangi ilçeye tahsis edildiği bilgisine de illere verilen bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz.


82 nerenin olsun?

Ayrıca Türkiye genelinde 2018 yılı Nisan ayı sonu itibariyle toplam 22.550.000 plakalı taşıt bulunmaktadır. Son bir yılda Türkiye genelinde trafiğe katılan yeni araç sayısı (aynı zamanda plaka sayısı) ise yaklaşık olarak 1.000.000'dur.
( 2 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 2


Anonim:
emeğe saygılar
17/3/19 02:31
Anonim:
37 dep dep dep
24/11/20 02:40