Bumerang nedir nasıl geri döner?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ahşap süslü bumerang
Bumerang
Bumerang, elle atılan, atıldığında hedefi bulmazsa veya başka bir yere çarpmazsa atan kimseye gelir gelen, ilk olarak Avustralya yerlilerinin avda ve savaşta kullandıkları, sert ağaçtan yapılmış silahtır ve günümüzde eğlence amaçlı kullanılmaktadır.

Bumerang bir sapından tutulup, 45 derecelik açı ile dışa yatık şekilde döndürülerek fırlatılır.

Bumerangın fırlatan kişiye geri dönüşünü gösteren animasyon



Bumerang nasıl geri gelir?


Kısaca ve basitçe anlatmak gerekirse bumerangın hareketi havada bir elips çizip geri gelen bir helikopterin pervanesi ile aynıdır. Bir bumerang yerdeyken yeterince döndürülebilirse dikey olarak havalanabilir.

Bumerang fırlatılırken dönme etkisi verilerek hafif çapraz (45 derece dik) fırlatılır. Fırlatışta ki itme gücü ile devamlı olarak ileri doğru düz gitmek ister. Ancak giderken kendi ekseni etrafında döndüğü içinde devamlı olarak yükselmek ister. Fakat tam olarak yatay değil de çapraz fırlatıldığı için yükselmeyi devamlı olarak gökyüzüne yapmaz. Yükselmeyi takip ettiği elips şeklindeki rotanın merkezine doğru yapar. Yani devamlı merkezin içine doğru düşmek ister.

Hem merkez içine doğru hem de ileriye doğru yaptığı hareket birleştiğinde falsolu bir gidişe yani dönerek gidişe neden olur. Animasyonda da görüldüğü üzere bumerangın üst tarafı devamlı olarak elips rotanın içine bakar. Aynı helikopterlerin hafif yatarak dönmesi gibi.

Biraz daha ayrıntıya girmek gerekirse:


Bumerang dönerek rotasında yol alırken her defasında dışa çıkan kanat daha fazla rüzgara maruz kalır. Ve içe giren kanat daha az rüzgara maruz kalır. Çünkü dönen kanatların gidiş yönüyle aynı yönde hareket edeni her defasında diğer kanata göre daha hızlı gitmiş olur. Ve bu daha hızlı bir şekilde havaya maruz kalan kanat daha fazla yükselir ve bumerangı merkeze doğru yatırarak dönmesini sağlar.
( 0 soru/yorum )