Düş nedir ne demektir? İlgili atasözü deyim ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Düş ya da rüyada görülebilecek fantastik bir yer görüntüsü
Düş
  1. Uyurken zihinde beliren olayların ve düşüncelerin hepsi, rüya: Düş, aslına sadık kalmaz; böyle bir koşulu da yoktur. Hatta aslına sadık kalmama gibi bir koşulu vardır. Öyle ki, düş gören, gördüğü gerçekliği gerçeklik olmaktan çıkarır ve salt kendisine ait bir nesne hâline getirir. Bu nedenle düşlerinde yer alsak da kimsenin düşünü görmeyiz, herkes kendi düşünü görür. (V. Taşdelen)
  2. (mecazi) Gerçek olmayan şey, imge, hayal. Aralarından en yaşlıca görüneni lafa girdi: "Genç insan, sen bize tüm bunların düş olduğunu söylüyorsun. Kendi dünyandan sıkılıp bizim aramıza geliyorsun. Ama daha gençsin. Burada da sıkılıyorsun. Eninde sonunda kendi dünyana döneceğini biliyorsun. Ne oradan kopabiliyorsun, ne de gelmekten vazgeçiyorsun." dedi. (İ. S. Tozlu)
  3. (mecazi) Gerçekleşmesi istenen şey, umut: Düş görmekteydi belki de. Perizat, benim kardeşim olsa... Okula gitsem, büyüsem, işe girsem, para kazansam, paralarımı pantolonumun yan cebine koysam... Döner kebap yedirsem Perizat'a, balon alsam, kırmızı pabuç... (D. Sümer)


İlgili atasözü, deyim ve birleşik kelimeler


İçinde "düş" kelimesi geçen atasözü, deyim, birleşik fiil ve kelimeler ve açıklamaları:

  • Düş görmek: Uyurken zihinde olay ve düşünceler belirmek, rüya görmek: Hani bir zamanlar Yusuf, babasına: "Ey babacığım! Ben düşümde on bir yıldızla, Güneş'i ve Ay'ı gördüm, onların bana secde ettiklerini gördüm," demişti. (Yusuf Suresinden)
  • Düş gücü: Hayal gücü: Düş gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Düş gücü ise dünyayı sarar. Mantık sizi A'dan B'ye götürür; düş gücü ise her yere. (İlgili cümle kaynağı: E. Sarı)
  • Düş kırıklığı: Umulan ya da beklenilen bir şeyin gerçekleşmemesi sonucu oluşan duygusal durum, hayal kırıklığı: Düş kırıklığı aydının acımasız ve öğretici öğretmenidir. (B. Taş)
  • Düş kurmak: Zihninde, olmamış bir şeyi, olması istediği biçimde canlandırmak, hayal kurmak: Düş kuramayan bir düş asla ruhsal gerçeğin hazzına ulaşamaz. (S. Güneş)
  • Düş azmak (düşü azmak): (deyiminin anlamı)Hamamcı olmak.
  • Düş uykudan sonra olur (gelir): (atasözünün anlamı) Güzel bir sonuca ulaşabilmek için önce gerekli koşullar olmalıdır.

Bakınız rüya ile ilgili atasözü ve deyimler.
( 0 soru/yorum )