Emek nedir ne demektir? İlgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 1
Fırçayla çini tabak boyayan bir bayanın el emeği
Emek
  1. Bir işin yapılması, bir metanın üretilmesi için harcanılmış olan beden ya da zihin gücü: Üretim faktörleri arasında doğrudan insan ile ilgili olanı sadece emektir. Ücret ise emeğin karşılığıdır.
  2. Uzun ve özenli çalışma: ... emekleri boşa gitmedi, çünkü onun ürettiği bazı sözleri bugün gayet güzel, gayet rahat kullanıyoruz. (H. Altınkaynak)
  3. (toplum bilim, felsefe) İnsanın doğayı değiştirmek için gerçekleştirdiği bilinçli ve yararlı çalışma: Emek, doğa ve dolayısıyla bilimle insan arasında gerçek tarihsel ilişkidir. Bundan ötürüdür ki emek, insan yeteneklerinin bir gerçekleşme biçimi olarak anlaşıldığı takdirde, doğanın insansal özünü ya da insanın doğal özünü kavramak olanaklaşır. (O. Hançerlioğlu)


İlgili atasözü ve deyimler


İçinde "emek" kelimesi geçen atasözü deyimler ve açıklamaları:

  • Emek çekmek: (deyiminin anlamı) Bir işte çok çalışıp yorulmak: Eseri bugünkü dilimize çevirirken hayli emek çektik; çok yorulduk.
  • Emek harcamak: Bir işin iyi olması için çaba göstermek: Dükkânı açmak için çok emek harcadık. Emekler zayi olmasın. (N. Sanlı)
  • Emek vermek: Çok ve özenli çalışmak: Çalıştı, didindi, emek verdi ve kazandı. (K. B. Çağıl)
  • Emeği geçmek: Bir şeyin yapılmasında, ortaya çıkmasında katkısı, payı olmak: Çok emeği geçti bize. Sağımızı solumuzu hep o topladı. Ben işin cebelleşme, programlama kısmını üstlendim, o da hesap kitap işini. (T. T. Çandar)
  • Emeği sağdıç emeğine dönmek: Emeğinin karşılığını alamamak: Koştuk, seğirttik, sonunda emeğimiz, sağdıç emeğine döndü. (İlgili cümle kaynağı: K. Yedekçioğlu)
  • Emek olmadan (emeksiz) yemek olmaz: (atasözünün anlamı) Yaşayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir: Emek olmadan yemek olmaz. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy şöyle der: "Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası; Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası." (A. E. Kavaklı)
( 1 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 1


Anonim:
her sıtede aynı sozler
3/4/18 20:39