Eyvallah nedir ne demektir? İlgili deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Eli göğsünde eyvallah demek
"Eyvallah"
  1. "Teşekkür ederim", "Allah razı olsun" anlamında söylenir: Aldığı yanıttan memnun olarak sağ elini kalbine götürerek 'Eyvallah!' dedi. (H. Uman)
  2. "Evet, peki, öyle olsun" anlamlarında bir rıza ifadesi: Eyvallah hal olunca, el kalp hizasına gider ve gördüğü her şeye tebessüm eder artık. Önemi yoktur güzelin, çirkinin, iyinin ve kötünün. Bilir ki hepsi Hakk'tandır, hepsine çekeceği tek şey eyvallahtır... (H. A. Öztekin)
  3. "Allah'a ısmarladık" anlamında bir veda seslenmesi: Ayrılırken "hadi eyvallah !." derdi, her zaman... "Hadi eyvallah" diyecek zamanı bile olmadı bu defa giderken, sonsuz olana göçerken. (M. İ. Erdost)
  4. Mevlevilerin "aşk olsun" demelerine karşı verilen yanıt: "Aşk olsun" hoş geldin, afiyet olsun anlamındadır. Karşılığı "eyvallah", "aşkın cemal olsun"dur. (İ. Özmen)Aşk olsun


İlgili deyimler ve anlamları


İçinde "eyvallah" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

  • Eyvallah demek: Hoş görerek razı olmak, kabul etmek: Ve sevmenin eyvah demekten değil; gelse de gelmese de, sevse de sevmese de, yâre eyvallah demekten geçtiğini biliriz... (H. A. Öztekin)
  • Eyvallah etmemek: Birinin minneti altına girmemek, yardım istememek, boyun eğmemek: Kimseye "eyvallah" etmedi; dünyaya "Eyvallah!" dedi gitti... Kelimeleri, bizleri ve kedileri yetim bıraktı... (Türk Edebiyatı)
  • (Bir kimseye) Eyvallahı olmamak: (teklifsiz konuşmada) Gönül borcu, minneti olmamak: Güçlü, hayatta her şeyi göğüslemeyi göze alan, her zorlukla mücadele edebilen bir yapısı vardı, kimseye eyvallahı olmayan, kimseden korkmayan. (İlgili cümle kaynağı: L. Akman)
( 0 soru/yorum )