Havan nedir ne demektir? İlgili deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Metal modern bir havan
Metal havan
  1. İçinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan, tahta, taş, maden ya da plastikten yapılan kap: Eskiden inci tanelerini havanda döverek toz haline getirirler, sonra onu sürme şeklinde göze çekerlermiş. (H. Top)
  2. Eskiden bir çeşit tütün kıyma makinesi.
  3. (askeri terim) Piyade birliklerince ağızdan doldurularak dikey olarak kullanılan; hedefi direkt olarak karşısından değil, dikey olarak havadan düşmesiyle vuran hafif bir top çeşidi: Kullanılması belli matematiksel hesaplara bağlı havan toplarını, ancak teknik bilgi sahibi tecrübeli topçular kullanabilmekteydi. Genellikle görünmeyen hedeflere atış yapıldığından dolayı, atılacak noktaya göre açının çok iyi ayarlanması gerekmekteydi. (S. Aydüz)
Ahşap bir havan
Ahşap havan


  • Havaneli: Havanda bir şeyi dövmeye yarayan küçük tokmak: Havan, havanelsiz veya döğeçsiz, elbette ki olamazdı. Havaneli ile havan, birbirini tamamlayan iki âlettir. (Kültür Bakanlığı, 1991)


İlgili deyimler ve anlamları


İçinde "havan" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:

Askerlerin ateşlediği bir havan topu
Havan topu
  • Havan dövücünün hınk deyicisi: Bir işi yapmakta olana yardım edecek ve yüreklendirecek gücü olmamasına karşın, öyle görünüp yardakçılık eden kimse.
  • Havanda su dövmek: (deyiminin anlamı) Boş sorunlarla uğraşmak, boşuna uğraşmak: Senin yaptığına havanda su dövmek derler, bırak artık şu işle uğraşmayı. (İlgili cümle kaynağı: Y. Mert)
( 0 soru/yorum )