Ulu nedir ne demektir? İlgili deyim atasözleri ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Erdemleri bakımından çok büyük, çok üstün niteliklere sahip, yüce: Soylu Oğuz beyleri başlarını göğe kaldırıp ellerini açtılar ve onun için Allah'a dua ettiler, "Ulu Tanrı sana bir oğul versin." dediler. (Y. Kartallıoğlu)
  2. Bu sıfat, nitelikleri yüksek olmakla birlikte madde bakımından büyük olan kimi şeyler içinde kullanılır: Ulu cami. Ulu dağlar. Ulu bir ağaç.
  3. Saygı duyulan, sözü dinlenen, bir toplumun maddi ve manevi büyüğü: Ama sırası düştükçe Allah ve Peygamber için ve din uluları hakkında candan övgülere yer veriliyordu. (A. Kabaklı)


  • Bursa Ulu Camiinin güneş batarken uzaktan bir görüntüsü
    Bursa Ulu Cami
    Ulu cami: Bir Türk şehrinin Cuma namazı kılınan, yapıldığı dönemdeki en büyük camisine verilen ad (Fethedilen yerlerdeki ilk yapılan büyük camilere de ulu cami denmiştir): Türk şehirlerinde cemaatin toplandığı, ana ibadet yeri niteliğinde olan büyük camilere "Ulu Camii" ya da "Cami-i Kebir", Osmanlı Dönemi'nde sultanlar tarafından yaptırılan büyük camilere ise "Selâtin Camii" denir. (A. Demircan)


İlgili deyim ve atasözleri


İçinde "ulu" kelimesi geçen atasözleri deyimler ve açıklamaları:

  • Ulu orta: (deyiminin anlamı)
    1. Açıktan açığa, herkesin içinde aleni bir biçimde: Böylesine edepsizce ve ulu orta, apaçık küfür edebiliyorlardı? Belli ki şımarık çocuklardı. Şaşırıp kaldım. (H. F. Beşik)
    2. Bir işin aslını bilmeden, düşünüp tartmadan, çekinmeden, yapacağı etkileri göz önüne almadan (söylemek, konuşmak vb.): Bu konu açıklık ve kesinlik kazanmadan ulu orta yapılacak suçlamalar, suçlama sahiplerini tarih önünde ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya bırakacaktır. (İlgili cümle kaynağı: A. B. Karataş)
  • Ulu sözü dinlemeyen uluya kalır: (atasözünün anlamı) Kendisinden büyük kişilerin yol gösterici, uyarıcı öğütlerini dinlemeyenler, çok büyük bir pişmanlık içine düşerler.
  • Ulular köprü olsa basıp geçme: Saygı duyulan kimseler toplumda gereken yerlerinde bulunmasalar, hatta birçoklarınca çiğnenseler bile, sen onlara olan saygını azaltma.
( 0 soru/yorum )