Berhudar ol ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 3
Orhan Gencebay berhudar ol derken
"Berhudar Ol Evladım"
Orhan Gencebay
Berhudar farsça kökenli bir sözcük olup, "olmak" eylemiyle birlikte kullanıldığında "mutlu" anlamına gelir. Berhudar ol, yaşlıların gençlere hitaben söylediği "İyi günler göresin" anlamına gelen bir iyi dilek sözüdür, bir duadır. Bu kelimeyi sıkça kullanan sanatçılarımızdan biriside Orhan Gencebay'dır. Genellikle bayramlarda ve diğer ziyaretlerde eli öpülen büyüklerin küçüklere söylediği sözdür.
( 3 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 3


Anonim:
eyvallah
10/6/15 22:05
Anonim:
Çok yanlış tercüme edilen talihsiz deyimlerin başında gelir.Çünkü Cumhuriyetin ilanı ile eskiyle olan bağımızı ve kaynaklarımızı tukaka etmemizin sonucu ulaşabileceğimiz eski Osmanlıca,Farsça kitaplar ve şiirler maalesef yok denecek kadar azdır olanlarda yağmalanmıştır.
Gelelim işin doğrusuna...
Ber Farsça yemiş anlamındadır ve hadar ise (gırtlaktan ayını sertçe çıkartarak telaffuz edilir)meyve yemiş,yemiş yemek anlamında tamamlayıcı olarak kullanılır.
Şimdi ise "berhadar" nerde ve nasıl kullanılır Ne mana ile kullanılır onu anlatayım.
Büyüğün küçüğe söylediği çok güzel bir deyimdir ki içinde binlerce yıllık kültürün izleri ile harmanlanıp yoğrulmuş ve şahane hal almış deyim olmuştur.Şöyle ki,büyük küçüğe "berhadar"olasın dediğinde burada şu anlam ve çok derin felsefe çıkıyor,büyük küçüğüne dua, dilek ve samimiyet temennisi ile baraber onun "yemiş yemesini" istiyor ama burada asıl ironik felsefe ortaya çıkıyor,ona yemiş yiyesin,meyve yiyesin anlamında "berhadar olasın" derken asıl manasıyla "Ömrünün meyvesini yiyesin,ömrünün yemişini ye "anlamında söylenir ve bitti sanmayın daha derin manasını şimdi yazıyorum,ömrün meyvesi yemişide "ÇOCUK"tur be gerçek anlamı senimde ömrünün çocukları olsun onları sevip doyasın anlamı için söylenir.Çünkü ömrün meyvesi çocuktur.
Şimdi bu kadar derin mana ve anlam ifade eden bu şahane deyim için yazılanlara ve bu zamana kadar söylenenlere bakıyorumda,binlerce yılda anlam ve mana kazanmış deyimin,saniyede harcanmasına yüreğim dayanmıyor.
Saygılarımla...
21/7/17 23:21
Cabbar:
Peki kardes biz senin izahatina neden inanalim? Iddia ettiklerini dogrular kaynak gostermemissin. Binlerce yillik kultur, felsefe tamam ama kaynak olmadan bu is olmaz.
5/7/18 03:14