Depozito (depozit) nedir? Depozitolu ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Zincir ve kilit ile kilitlenmiş 200 TL paradan oluşan depozito
Depozito
  1. Bir üstlenme (taahhüt) sırasında yatırılan teminat ya da güvence akçesi. Ülkeler katılacağının garantisi olarak belirlenen depozito ücretini Organizasyon Komitesi hesabına yatırır. Depozito o ülkenin organizasyona ödeyeceği toplam miktardan düşülür. Katılmadığı takdirde depozito Organizasyon Komitesinde kalır. (TBMM)
  2. Kiralama vb. durumlarda kiracının kiraya verene ödediği güvence parası. Bir taşınmaz değerin, yani gayrimenkulün, kiralanarak kullanımı sırasında oluşabilecek zarar ve ziyanların tazmini için mal sahibine önceden (kiralanırken) ödenen, zarar ve ziyan oluşmadığı takdirde de kiracıya geri verilen paraya depozito adı verilir.
  3. Plastik ve camdan depozitolu boş içecek şişeleri
    Depozitolu Şişeler
    Bir malın şişe, kutu gibi tekrar kullanılabilen parçaları için önceden ödenen ve geri getirildiğinde geri alınan para. Her birinin depozitosu vardı; kullandıktan sonra boşlarını bakkala iade eder paramızı alırdık.


  • Depozitolu: Depozito ücreti dahil olan. Büfelerde, kahvehanelerde ayran, su ve diğer tüm meşrubat hep cam ve depozitolu şişelerde satılırdı. (İlgili cümle kaynağı: H. Latif)
( 0 soru/yorum )