Gondol nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bir Venedik kanalında gondoluyla iki turist çifti gezdiren gondolcu
Gondol (kayık)
  1. Genellikle İtalya'nın su kanallarıyla ünlü Venedik şehrinde kullanılan, arka tarafından tek kürekle ve bir kişinin ayakta yürüttüğü, uzunluğu 10, genişliği 1,5 metre kadar olan yassı, iki ucu sivri ve yukarıya kıvrık olan kayık türü. Bir gondol geçiyor önümsıra. Bir kadınla bir erkek... (O. Akbal)
  2. İçinde kırmızı çikolatalar bulunan gümüş gondol tepsi
    Gondol (tepsi)
    Genellikle söz ve nişan gibi özel törenlerde oğlan tarafından içine çikolata gibi şekerlemeler konulup kız tarafına hediye edilen, cam veya gümüşten yapılan, gondol kayığı şekline benzer yayvan tabak ya da tepsi. Oğlan babası bir gümüş gondola çikolata doldurur, damattan kocaman bir çiçek sepeti. Hısım akraba hep beraber kız evine giderler. (Bursa Defteri)
  3. Lunaparkta sallanan bir gondol
    Gondol (lunapark)
    İçine binen onlarca kişiyle ileri geri ve gittikçe daha da hızlı sallanarak binicilerini heycanlandıran ve lunaparklarda yer alan bir eğlence aracı. Gondol süratle yere doğru inerek yeniden diğer yöne doğru havalandığında bir an midesi ağzına gelmiş gibi hissetti. (İlgili cümle kaynağı: R. Naus)


  • Gondolcu: Gondolu süren kimse. Gondolcu onu bir kıyıya bırakmıştı, bir iskeleye, ilk kez karşılaşılmış küçük, ama oymaları görkemli bir sarayın yanı başına. (S. İleri)
( 0 soru/yorum )