Gong (gonk) nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. İnsan boyundaki büyük bir gongu çalan adam
    Gong
    Üzerine keçe, deri veya bez kaplı tokmağıyla vurulunca uzun, yüksek, uğultulu, boğuk ve çınlayıcı ses veren, çoğunlukla bronzdan yapılan ve bir ipte sallandırılan tepsi biçiminde bir araç. Doğru yazılışı gonk olmasına rağmen dilimizde sıklıkla gong olarak da kullanılır.
  2. Bazı saatlerde belirli zamanları bildiren zil düzeneği. Bu saat her yarım saatte bir kez, her saat başındaysa gösterdiği saat kadar gong sesi çıkarıyormuş. (H. Karabacak)
  3. (spor) Boksta her raundun başlangıç ve bitimini bildiren sesli araç. İki boksör eldiven giyer, gong çalar ve dövüş başlar... (İlgili cümle kaynağı: A. Akpınar)
  4. (müzik) Orkestralarda kullanılan Uzakdoğu kaynaklı vurmalı çalgı. Uzak Doğu'dan gelen bir vurma aleti ki, bazı orkestra eserlerine alınmıştır. Madeni (mesela tunç) ve daire şeklinde büyükçe, çeşitli büyüklükte olabilen bir plakadan ibarettir. Bu plaka havada asılıdır ve üzerine bir tokmakla vurulduğu zaman çok kudretli, pes, uzun, uğultulu ve boğuk bir ses elde edilir. Daha çok Çin'de kullanılmıştır ve en iyi gonglar Çin'de yapılır. (Y. Öztuna)
( 0 soru/yorum )