Metin nedir? Metin olmak ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütünü: Metni okuduğunuzda metinde geçen ayrıntı ve tasvirler metinde anlatılan yeri zihninizde canlandırmanıza yardımcı oldu. Bu metni okuyunca herkesin zihninde bir resim oluşmuştur.
  2. Basılı yazı parçası veya el yazması parça: "Eserin Farsça metninin yazma nüshaları arasında da bazen oldukça büyük farklara tesadüf edilmektedir." (A. H. Çelebi)
  3. (dil bilim, edebiyat) Bir yazarın, çeşitli edebiyat türlerinde, kendi kişisel anlayış ve üslubuyla ortaya koyduğu yazı, yapıt.
  4. (sıfat) Acılar karşısında iradesini yitirmeyen, sağlam, dayanıklı, metanetli: O, hayatına riya, fesat, nifak, sahtelik ve ikilik girmemiş bir insan; sevgisinde samimi, kararlarında metin, sözlerinde ihlaslı, kendi kendisine ve cümle aleme karşı dürüst olan, sanki bir mücerret ruhtu. (S. Ayverdi)


  • Metin olmak: Dayanıklı ve sağlam olmak, metanetini yitirmemek: Öyle görünüyordu ki öncelikle metin olunmalıydı. Metin olmak ve elinden geldiğince rahat ve umutlu olmak. Umut yaşamalı, kızgın güneşin altındaki süsenler gibi solmamalıydı. (İlgili cümle kaynağı: Mehmed Uzun)
( 0 soru/yorum )