Misal nedir? Misal alemi ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Örnek, numune: And olsun ki biz, öğüt alsınlar diye, bu Kur'an'da insanlara her türlü misali verdik. (Zümer Suresi 27. Ayet)
  2. Benzer, eş: Aşk yürek ister, Yedi düvele meydan okuyan, Savaşçı misali... Aşk yürek ister, Engelleri yıkıp aşan, Sel misali... (K. T. Yıldız). Yani anlayacağınız devede kulak misali bir para. (M. E. Karabacak)
  3. Rüya, düş: Misal aleminde, geçmiş ve gelecek iç içe ve bir anda yaşanabilir, görülebilir. (M. Paksu)


  • Misal alemi: Ruhlar alemiyle madde alemi arasında bulunan ve bütün varlıkların madde aleminde bürüneceği bir şeklin benzerinin zahir olduğu alem, âlem-i misal: Misal âlemi; bu âlem, kula ait bir âlemdir. Allah bu âlemden kullarına misaller, örnekler verir. Rahmani rüyalar işte bu misal âleminde görülür, bu yüzden tabir edilir; çünkü rüyalar misal olduğu için göründüğü şekliyle alıp kabul edilmezler, tabir edilmeleri gerekir. Muhammed Hüseyin (R.A.)
  • Misal göstermek: Örnek vermek, benzerini göstermek: Bendeniz yalnız o günkü olanları, bugünkü vaziyete misal göstermek istiyorum. (C. Çetintaş)
  • Söz misali: Söz gelişi: Şimdi başına, söz misali, bir tepsi altın koy, tek başına yola çık. Kılına bile dokunan olmaz... (İlgili cümle kaynağı: R. Fethi)
( 0 soru/yorum )