Ozalit nedir ne demektir? Ozalit baskı nasıl yapılır?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ozalit baskı ile plan kopyalama
Ozalit baskı ile kopyalama
Ozalit bir baskı tekniği olup, yüzeyi ışığa duyarlı kimyasal bir maddeyle kaplı kağıt üzerine, ışık geçirgenliği olan bir katmana hazırlanmış asıl çizimin (belgenin) kuvvetli bir ışık altında gölge görüntüsünün aktarılması işlemidir. Plan kopyalamada sıklıkla kullanılır.

Ozalit işlemi aydınger kağıdı veya polyester film gibi saydam bir ortamda oluşturulmuş orijinal çizimler (planlar) ile başlar. Saydam kalıp, yüzeyi ışığa duyarlı diazonyum tuzu ve azo boyası karışımıyla kaplanmış ozalit kağıdının üzerine serilir.

Daha sonra üst üste getirilmiş saydam tabaka ve ozalit kağıdı ultraviyole (mor) ışığa maruz bırakılır. Ultraviyole ışık saydam plan üzerinde nokta ve çizgilerin olmadığı boş alanlardan geçerek ozalit kopya üzerinde de boş görünmesi gereken bölgelerdeki diazonyum tuzlarını nötralize eder. Bu aşama tamamlandığında UV ışığın nüfuz edemediği yerlerde tam olarak oluşmamış ham görüntü çok açık sarı veya beyaz çizgi ve noktalar şeklinde görülebilir.

Sonraki aşamada ozalit kopya ve saydam kalıp birbirinden ayrılır ve ozalit kopya son derece alkalin bir ortam olan amonyum hidroksit dumanına (amonyak buharına) maruz bırakılır. Bu alkalin ortamda azo boyası ile gölgede kalan nötrleşmemiş diazonyum tuzu reaksiyona girer. Reaksiyon sonucunda belli belirsiz sarı beyaz hatlar görünür koyu renkli çizgilere dönüşür. Bu koyu renk maviden siyaha kadar çeşitli tonlarda olabilir.
( 0 soru/yorum )