Palyaço nedir ne demektir? Kısaca anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Yanağında küçük kırmızı bir kalp olan komik ve sevimli bayan palyaço
Palyaço
Palyaço, sirk, panayır, tiyatro ve çeşitli organizasyonlarda kendisini seyredenleri güldüren ve eğlendiren, acayip kılıklı, yüzü aşırı ve komik biçimde boyanmış oyuncudur.

Tarihi eski Yunan tiyatrolarına kadar uzansa da günümüzdekine benzeyen ilk palyaço rolü, 1850 yılında Joseph Grimaldi tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca kendisi geleneksel beyaz yüzlü makyaj tasarımını da bulan kişidir.

Kendine özgü makyajları, renkli perukları, abartılı ayakkabıları ve renkli kıyafetleriyle palyaçoların kostüm ve performansları birbirinden çok farklı olabilmektedir. Tek ortak noktaları burunlarının ucundaki kırmızı toptur. Dayak yemek, düşüp kalkmak, oynamak, dans etmek, ıslanmak, telaşlanmak, korkmak, gülmek (sırıtmak), şaşırmak gibi gülümsemeye neden olabilecek her türlü komik hareketi, mimiği ve maymunluğu yapmaya yeteneklidirler.

Sevimli ve güzel bir bayan palyaçonun komik mimik ve hareketleri
Sevimli palyaço
Kendileri üzgün olsalar dahi başkalarını güldürülebilen palyaçoların hayran kitleleri ise sadece çocuklardan oluşur: Ben palyaçoları çok severim. Komik görünüşleri, özel kostümleri ilgimi çeker. Sevecen davranışları, gülen yüzleri hoşuma gider. Hiç asık yüzlü palyaço gördün mü? Görmüş olamazsın. Üstelik onlar biz çocukların çok sevdiği bir işi yaparlar. Eğlendirir, güldürürler. (İlgili cümle kaynağı: Dilek Yazar)
( 0 soru/yorum )