Pleksiglas nedir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Pleksiglas malzemeden yapılmış bir camsı sehpa
Pleksiglas
Pleksiglas (üretici firmanın verdiği ad) otomotiv, dekorasyon, mobilyacılık, reklamcılık, gıda, sağlık gibi birçok sektörde kullanılan esnek, saydam, parlak, polyester kökenli bir çeşit termoplastik malzemedir. Plastik cam da denilebilir.

Pleksiglas hafifliği ve kırılmaya karşı dayanıklılığıyla cama alternatif olan ve akrilik cam olarak da bilinen polimetil metakrilat'tan (PMMA) üretilen bir malzemedir. Pleksiglas, delinebilir, kesilebilir veya 90 - 115 °C arası sıcaklıklarda yumuşatarak şekil verilebilir. Cama oranla ışık geçirgenliği ve ısı iletkenliği yüzde 20 azdır ancak camdan 6 kat daha sağlamdır. İklim şartlarına dayanıklıdır bu nedenle dış mekan uygulamaları için uygundur.

Görünen ışığın yüzde 90'ını geçiren pleksiglasın UV (ultraviyole ışın) geçirgenliği normal cam ile aynıdır (300 nm altı). 2.800 nm'ye kadar IR (kızılötesi ışığı) geçirir, 25.000 nm'ye kadar uzun dalga boylarını engeller. Gama ışınlama yöntemiyle yapılan sterilizasyona direnç gösterir.

Pleksiglas birçok organik çözücüyle erir, hidrolize ester gruplarına ve diğer birçok kimyasala karşı da zayıf direnç gösterir. Yaklaşık 250 °C'de aleve maruz kalarak, 460 °C'de de kendiliğinden alev alarak yanar.
( 0 soru/yorum )