Semender nedir? Semendergiller

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Semender, iki yaşayışlıların kuyruklular takımından, uzun ince gövdeli, dört bacaklı, uzun kuyruklu, kertenkeleye benzeyen, hem suda hem karada yaşayabilen 700'e yakın türü bulunan amfibyum bir hayvandır.

Semenderler genellikle dünyanın daha ılıman iklimlerinde bulunur. Yağmur ormanı, dereler ve sulak alanlarda yaşarlar. Boyları 2 - 180 cm, ağırlıkları 0,1 - 65 kg arasında değişir. 20 yıl kadar yaşayabilirler ve yalnız yaşarlar.

Semenderlerin bütün türleri görünüş açısından benzer görünürler. Ancak kertenkelelerde olduğu gibi bazı tür semenderler normalden daha az uzva sahip olabilir ve yılan başı benzeri bir görünüm sergileyebilir. Derileri yumuşak ve pulsuzdur.

Kuyruk veya ayakları koptuğunda, yenisini kısa zamanda yeniden çıkar ve bu özellikleri bir yırtıcı tarafından saldırıya uğradıklarında hasar gören uzuvlarını geride bırakıp kaçmalarına, böylelikle hayatta kalmalarına yardımcı olur.

Semenderlerin çoğu türü parlak renklidir, özellikle erkek semenderler üreme mevsiminde renklerini daha parlak ve daha yoğun olarak kullanarak dişileri cezbetmeye çalışırlar. Renkleri kahverengi, yeşil, siyah, sarı, kırmızı ve beyaz olabilir. Yer altında yaşayan semender türleri, cildinin güneşe maruz kalmamasından dolayı genellikle beyaz ya da pembe renktedir.

Semenderlerin derilerinden salgıladıkları mukus, karadayken nemli kalmalarına yardımcı olurken, sudayken tuz dengelerini korumalarına yardımcı olur ayrıca yüzerken de kayganlaştırıcı madde görevi görür. Kendilerini savunmak için derilerindeki bezlerden zehir salgılarlar. Bazı semenderler feromon salgılamaya yarayan cilt bezlerine sahiptir.
( 0 soru/yorum )