Silikon nedir? Silikon hakkında kısa bilgiler

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Silikon hem doğada oldukça fazla bulunan doğal bir elementtir hem de silikon elementinden yapay olarak üretilen sentetik maddeye verilen addır. Türkçede karışıklığa neden olmaması için genellikle sentetik olarak üretilen elastik yapıdaki maddeye silikon denirken doğal sert silikon elementine de silisyum denir.


Element Silikon (Silisyum)


Silisyum elementi

Element silikon, periyodik tablodaki 14. elementtir. Metaloittir, yani hem metal hem de ametal özelliklere sahiptir ve oksijenden sonra Dünya kabuğunda en bol ikinci elementtir. Parlak gri renkte kırılgan bir maddedir.

Silikon oksijen ile kolaylıkla bağlanır ve saf haliyle doğada çok nadiren bulunur. Genellikle kumun en yaygın bileşeni olan kuvartz yani silisyumdioksit (silika) olarak bulunur. Ayrıca doğada akik, ametist, çakmak taşı ve opal gibi minerallerde de oldukça saf silikondioksit mevcuttur.

Kum ve bazı kayalar büyük oranda, silikonun oksijenle birleşme ürünü olan silisyum dioksitten oluşur. Seramik yapılan kilin içinde silikatlı maddeler vardır, yani kil ve seramikler de silikon içerir. Silikon yarı iletkendir ve yüzde 99,9 saflıkta yonga (çip) veya güneş enerji paneli yapımında kullanılır. Amerika'daki Silikon Vadisi de adını bu bölgedeki silikon bazlı yarı iletken ve çip üreten elektronik şirketlerinin çokluğundan alır.

Sanayi türü silikon elementinin çoğu, demir ve alüminyum dökümü sırasında dayanıklılık artırıcı katkı maddesi olarak kullanılır. (bkz. → Silisyum elementi)


Polimer silikon


Avuç içinde sallanan plastik jel silikon
Polimer jel silikon
Polimer silikon ise element silikon (silisyum), oksijen, karbon ve hidrojen gibi elementlerden oluşan sentetik bir bileşiktir. Genellikle sıvı veya esnek, kauçuk benzeri bir plastiktir. Silikon, düşük toksisite, yüksek ve düşük ısı direnci, UV ışınlarına direnç gibi bir takım faydalı özelliklere sahiptir.

Tıpta silikon, vücut şeklini değiştiren implantlar, kateterler, kontak lensler, bandajlar ve diğer birçok sağlık malzemesinde kullanılır. Ayrıca silikon, şampuan, tıraş kremi, kişisel bakım ürünlerinde de bulunabilir. Yüksek ısı direnci ve yapışmazlık özelliğiyle silikon, fırın eldivenleri, maşa ve kulp tutamakları, pişirme kapları gibi bir çok mutfak eşyasında da kullanılır.

Malzemenin ısı direnci ve kayganlığı, silikonu otomotiv parçaları (yağlama spreyi veya gres gibi) için ideal bir yağlayıcı yapar. Bazı sektörlerde ise silikon yapıştırma ve sızdırmazlık maddesi olarak kullanılır.
( 0 soru/yorum )