Susturucu nedir nasıl çalışır?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Ateşli bir silahın patlama gürültüsünü azaltmak için namlu ucuna takılarak kullanılan genellikle silindirik şekilli iki ucu delik metal bir tüp: Tabanca susturucusu vb.
  2. İçten yanmalı ya da tepkili bir motorda, yanmış gazların dışarıya atılmasından doğan gürültüyü önleyen düzenek: Egzoz susturucusu vb.

Bir silah namlusunda ya da bir motor silindirinde oluşan patlama oldukça dar bir alanda gerçekleştiği için patlama sonucu oluşan gazların basıncı oldukça yüksek olur. Silahta mermi namluyu terk ettiğinde, motorda ise egzoz supabı silindir deliğini açtığında patlama sonucu oluşan basınçlı gaz serbest kalır ve oldukça yüksek bir hızda hareket ederek genleşir. Buda oldukça yüksek bir sese neden olur.

Susturucuların gözenekli iç yapıları sese neden basınçlı gazın yönünü değiştirerek ve gazları birbiri ile çarpıştırarak enerjilerini azaltır. Susturucuların iç hacimleri genellikle patlamanın oluştuğu yerdeki hacimlerden kat kat büyüktür ve genleşme odacıklarından oluşur. Bu sayede namludan hızla ve basınçlı bir şekilde çıkan gazlar susturucu içinde basıncını, enerjisini ve hızını kaybederek daha sessiz bir şekilde susturucuyu terk eder.
( 0 soru/yorum )