Teflon nedir ne demektir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bir tava kesitinde teflon kaplamanın gösterimi
Teflon kaplama katmanı
Teflon belirli bir kimyasal veya ürün adı değildir. Teflon, 1938'de DuPont kimya şirketi tarafından tesadüfen keşfedilen ve politetrafloroetilen (PTFE, florlanmış etilen polimeri) adı verilen plastik bir malzemenin ticari adıdır. Soğutucu akışkanların alev alabilirliğini azaltma üzerinde çalışılırken sonucu naylona benzeyen fakat farklı bir plastik malzeme olan bir kimyasal reaksiyona rastlanılmasıyla bulunmuştur.

Teflon, ısıya, kimyasallara, rutubete, korozyona, sürtünmeye dayanıklı ve elektriği iletmeyen bir maddedir. Sürtünme katsayısı bütün katı maddelerden düşüktür, kaygandır ve hiçbir maddeye yapışmaz.

Teflon birçok alanda kullanılır ancak ana sektör pişirme sektörüdür. Teflon kaplama sayesinde oluşturulan kaygan yüzey, yiyeceklerin pişirme işlemi sırasında kaba yapışmasını önlemek için tencere, tava ve diğer mutfak aletlerinin yüzeyinde kullanılır. Ancak 260 °C'yi aşan sıcaklıklarda yapısı değişmeye başlayan teflonun 348 °C dereceden sonra yapısı tamamen bozulur. Bu da ateşte unutulan boş bir tavanın teflon yüzeyinin zarar görebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte yemeklerde kullanılan yağların yanarak duman verme derecesinin yaklaşık 204 °C olduğu düşünüldüğünde zaten bu derecelere kadar ulaşmayacak normal bir kullanımın teflon kaplamaya zarar vermesi olasılığı da oldukça düşüktür.

Teflon kaplanmış bir tava yüzeyi
Teflon kaplanmış bir tava yüzeyi
Teflon pişirme sektöründen başka diğer birçok alanda da kullanılır. Sanayi de ısıya dayanıklı contalar, keçeler, bantlar, vanalar, salmastralar, taşıyıcı bant ve merdaneler, aşındırıcı özellikte kimyasal maddelere dayanıklı borular, karıştırıcılar, laboratuvar cihazları, filtreler, diyaframlar, elektrik akımlarına dayanıklı kablo yalıtkanları, makina sanayinde sürtünmeye dayanıklı yağsız hareketli yataklar, segmanlar, pnömatik ve hidrolik parçaların yapımı sayılabilir.

Ayrıca silah sektöründe atom bombası içindeki uranyumu korozyona karşı koruyan bariyer contaları yine teflon malzemeden üretilir.
( 0 soru/yorum )