Terminal nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Atatürk Hava alanı iç ve dış hatlar terminalleri
Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminalleri
  1. Otobüs, uçak vb. taşıtların yolcularını ilk aldığı veya son bıraktığı yer. Terminal bir otogarın veya hava limanının tamamı olabileceği gibi büyük otogar ve hava limanlarının sadece bir bölümü de olabilir: Atatürk Havaalanı'nın dış hatlar gidiş terminalinde, bilet bagaj işlem saatini bekleyen her yolcu gibi, oturduğum kafede zaman öldürüyordum. (S. Cem)
  2. İnsan veya eşya taşımalarında, araçların indirme, bindirme, yükleme, boşaltma, aktarma yaptıkları ve ayrıca bilet satışı ile bekleme, haberleşme, şehir ulaşımı ve benzeri hizmetlerin de sağlandığı yer: Yolcu terminali, yük terminali vb.
  3. (bilişim) Bir veri iletişim ağında veri giriş çıkışını sağlayan birimlerden her biri: Ana bilgisayar kendine bağlanan her terminal için kendi hafızasından otomatik olarak belli bir bölümünü ona ayırır ve terminalin her şeyini kontrol eder... (A. Türkgücü)
  4. Bir boru hattının son ucunda bulunan petrol depoları bütünü: Ceyhan terminaline ulaşan petrol gemilere yüklenmektedir. (İlgili cümle kaynağı: Y. Acer)
  5. (tıp) Ölümle sonuçlanan, ölümcül hastalığın son aşaması: Terminal dönem, yaşamın son günlerini kapsayan süreçtir.
  6. (tıp) Uç, ucunda, son, sona ait.
  7. (botanik) Bir dalın ucunda veya kökün sonunda büyüyen, tomurcuklanma veya çiçeklenme.
  8. Bir şeyin ucunda yer alan veya uçları oluşturan.
  9. Bir serinin, sıranın veya benzerinin sonunda meydana gelen, sonunu oluşturan: Dönem sonu vb.
( 0 soru/yorum )