Adıyaman'ın neyi meşhurdur? Adıyaman'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Adıyaman ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Adıyaman'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Adıyaman'ın meşhurları

  • Adıyaman Besni Üzümü: Peygamber Üzümü olarak da bilinen ve genellikle kurutmalık olarak değerlendirilen, taneleri iri, uzun ve oval, kabuğu ince ve yeşil-sarı renkli, 2-3 çekirdekli, sulu ve şıra verimi yüksek olan tatlı bir üzüm türü.
  • Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte: Çiğ köftelik ince bulgur, isot, biber ve domates salçası, maydanoz, nar ekşisi, bitkisel yağ, kuru soğan, sarımsak, ceviz, tuz ve çeşitli baharatların (karanfil, zencefil, tarçın, havlıcan, kimyon, karabiber, yenibahar ve muskat) karışımının paslanmaz çelik leğen içinde el ile macun kıvamına gelinceye değin yoğrulmasıyla yapılan ve içinde et olmayan bir çiğköfte türü.
  • Adıyaman Tut Dutu: Tut ilçesinde yetiştirilen Moraceae familyasından Morus cinsi dut ağaçlarının meyvelerinin olgunlaşıp yerde serili örtüye dökülmesi, kendiliğinden bir miktar kuruyan dutun sergi yerlerinde 2-3 gün daha kurutulması sonucu elde edilen koyu sarı renkli kurutulmuş dut türü.
  • Çelikhan Tütünü: Nicotiana Tabacum L. türünden üretilen, tütün harmanlarına sertlik verme kullanımıyla birlikte "pipoluk" olarak da kullanılabilen, tatlı sert, kendine has kokulu, yaprakları zenepsiz, yaşmaklı, sığır dili şeklinde, kurutulmuşu açık sarı renkli, karınlı, küt uçlu, elastik, dokuları ince ve yumuşak olan ve bileşiminde % 2,85 ila 5,35 nikotin içeren bir tütün türü.
  • Kahta Bademi: Latince tür adı Prunus amygdalus Batsch. olan, genel itibariyle Ferragnes ve Ferraduel çeşidi bademlerin beraber dikilmesi ile elde edilen, ince, uzun ve 3 cm boyunda (Ferragnes) ve yuvarlak/tombul 2,5 cm boyunda (Ferredaul) olan ve yağ oranları %40-60 arasında değişen ve kuruyemiş olarak tüketilen badem türü.
  • Kahta Bademli İrmik Helvası: İrmik, su ve şekerin homojen bir karışım haline gelinceye değin pişirilmesi, kıvama geldiğinde sıvıyağ ardından da tereyağı ile kavrulması, istenilen renk ve kıvama ulaşıldığında da badem içi ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilmesiyle yapılan bir tatlı türü.
  • Kahta Bulgur Pilavı: Bir bütün tavuğun haşlanmasıyla elde edilen tavuk suyuyla iri taneli pilavlık bulgurun pişirilmesi, pişen tavuğun didiklenip tereyağında kavrulup pilavın üzerine konulması ve üzerine sarımsaklı tavuk suyu dökülmesi ile hazırlanan etli pilav türü.
  • Kahta Narı: Latince tür adı Punica granatum L. olan "Katırbaşı" nar çeşidi kullanılarak üretilen, meyve kabuk rengi sarı renkle karışık açık kırmızı, tanesi koyu pembe-açık kırmızı ve meyve suyu randımanı yüksek olan, iri taneli olduğundan kolay içlenen, kendine has mayhoş, tatlı veya ekşi tada sahip bulunan bir nar türü.
  • Sincik El Halısı: Yaygın olarak yer tezgahında döşeme ipinde pamuk, dokuma ipinde koyun yünü kullanılarak dokunan, genellikle kırmızı, bordo, lacivert, siyah, gri gibi koyu renklerin ve bir tür yıldız motifi olan "rapurtlu" desenlerin hakim olduğu, kalitesi 16x12, hav yüksekliği 45-50 mm ve dm²'deki ilme sayısı 20307 olan ve ilme düğümü ile dokunan kalın bir el halısı türü.
  • Cendere Köprüsü: Antik Roma mimarisinin muhteşem bir anıtsal örneği olan, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinen ve harç kullanılmadan yapılmış olan köprü Kahta ilçesinde Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yer alır.
  • Hazreti Üzeyir Peygamber Türbesi: İsrail oğullarına göre meşhur bir Peygamber olan ve adı Kur'an-i Kerim'de de geçen Hz. Üzeyr (a.s)'in türbesi Gerger İlçesi Sutepe Köyü Siver Çavuş Mezrasında bir yol üzerinde yer alır.
  • Nemrut Dağı: Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve 8-10 metre yüksekliğindeki anıtsal heykeller, Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir ve UNESCO Dünya Mirasları Listesinde de yer alır.
( 0 soru/yorum )