![]() |
Ferman |
- Buyruk, emir: Ferman senden kabul benden. (Fuzuli)
- (tarih) Osmanlı devletinde padişah tarafından verilen, uyulması gerekli hükümleri içine alan yazılı emir, buyrultu, yarlığ: Kanuni Budin seferine çıkarken, yolda Sofya'dan Barbaros Hayreddin Paşa'ya bir ferman göndererek Cezayir'e yardım etmesini emretmişti. (A. Şimşirgil)
- Fermanlı:
- (tarih) Hükümete karşı gelmek suçundan aranan ve cezalandırılması için hakkında ferman çıkmış olan: Fermanlı Yeğen Osman Paşanın kaçacağı bütün yollar, derbendler tutulmuştu, etrafı asker ve silâhlı köylüler sarmış, çember gün geçtikçe daralıyordu. (R. E. Koçu)
- (mecazi) Dilediği gibi davranan, hiç kimseyi ya da kuralı dinlemeyen: Bu fermanlı insanlar canım dilimize etmediklerini bırakmadılar. (N. Muallimoğlu)
Ferman ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "ferman" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Ferman buyurmak (eylemek): Emretmek: Cenab-ı Hakk'ın ferman buyurmuş olduğu ayeti oku bakalım! (Mevlana'dan Seçmeler). Padişah: "O halde tez cami-i şerifin inşası başlasın!" diye ferman eylemiş. (S. B. Bıçak)
- Ferman çıkmak/çıkarmak:
- Padişahça herhangi bir konuda emir verilmek: Padişah ferman çıkarmış: "Memleketin dört köşesi karış karış gezilecektir! Ülkenin en akıllı, en cesur, en dürüst çocukları tespit edilecektir!.." (F. H. Başal)
- Yetkili bir kişi tarafından buyruk verilmek: Kadı, ferman yazmış ki, onu alıp huzuruna götüreler. (K. Bilbaşar)
- Ferman dinlememek: Yasa, görenek, emir, buyruk tanımamak: Orduda Yeniçeriler ferman dinlemiyordu. (B. Büyükarkın)
- Ferman padişahındır!: Eskiden padişahın emri karşısında, "Söz sâhibi padişahtır, onun dediği olur, emri başım üstüne" anlamında kabul ve tasdik sözü olarak kullanılırdı: "Ferman padişahındır! Bizim de, sizin de boynumuz kıldan incedir. (D. Ceyhun)
- Ferman sizin: "Siz nasıl isterseniz öyle olsun" anlamında kullanılan bir söz: Beyim ferman sizin, dediğiniz gibi olsun.
- Fermanlı deli: Deli olduğu herkesçe bilinen kimse, zırdeli: Bu adam, iktidarda iken, âdeta fermanlı bir deli imişcesine aklına eseni yapmak istedi. (N. Muallimoğlu)
Ferman ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "ferman" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
- Gönül ferman dinlemez: En yüksek yerden buyruk bile gelse gönül sevdiğinden asla vazgeçmez: Kim var aşktan inlemez / Duyunca kalbi serinlemez / Bu bir eski yasadır / Gönül ferman dinlemez. (M. Yurter)
Soru/Yorum Gönder