Hisse nedir, ne demektir? Hisse ile ilgili atasözleri, deyimler ve anlamları

Güncellenme: 23 Kasım 2025 Soru/Yorum: 0
  1. Pay: Ortakların pay sahipliğini gösteren belgelere hisse senedi denir.
  2. (mecazi) Bir öykü ya da olaydan alınan ders: Bu nedenle sen de bu kıssadan (hikayeden) hisse almayı unutma!
  3. (tarih) Dirlik düzeninde, tımar ve zeamet sahiplerinin, kılıç haklarından fazla alarak tasarruf ettikleri gelir.

Hisse ile ilgili atasözleri, deyimler ve anlamları

İçinde "hisse" kelimesi geçen atasözleri, deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Hisse almak: Ders çıkarmak: Bunları görmekle kendince bir hisse aldı. (F. N. Uzluk)
  • Hisse çıkarmak:
    1. (Olan bir şeyden) Kendisi için bir sonuç çıkarmak: "Senin için söylemedim, hemen kendine hisse çıkarma."
    2. Kendisiyle ilgili bir yön bulmak, pay çıkarmak: Siz niçin bundan kendisine hisse çıkarıyorsunuz. (örnek cümle)
  • Hisse kapmak: Bir olaydan yararlı bir öğüt, ders çıkarmak: Geriden gelenler de öğünülecek özelliklerinden, hisseler alınacak öykülerinden hisse kapıp, onların ocaklarından ışıklanıp aydınlanırlar. (Hoca Sadeddin)
  • Hissesi olmak:
    1. (Bir mal veya kuruluşta) Belli bir miktar hakkı bulunmak: Acıbadem'deki köşkte de hissesi vardı. (Füruzan)
    2. Etkisi olmak, rolü bulunmak: Bütün bu yüksek zaferlerde hissesi vardı. (A. Refik)
  • Hissesine düşmek: (Bir şey bir kimseye) Verilmek, onun hakkı olmak, payına düşmek: O büyük ev satıldı, parası kardeşler arasında bölüşüldü. Annemin hissesine sekiz bin lira düşmüş. (M. A. Asna)
  • Kendine hisse çıkarmak:
    1. Ders almak: "Bu ibret dolu hikâyeden kendine hisse çıkar!" dedi (B. Necatigil). "Bu rezillikten ders almaz, bundan kendine hisse çıkarmaz mısın?" (Eşrefoğlu Rumi)
    2. (Olan bir şeyden) Kendisi için bir alaka çıkarmak: Ben de her şeyden kendine hisse çıkaran, her şeye maydanoz olan bir tip olduğum için o olaylara da karıştım. (S. R. Öztürk)
  • Kıssadan hisse almak (çıkarmak): Anlatılan bir olaydan ders almak: Ruşen Ali kıssadan hisse aldı. "Ulan şu bir parmak çocuk kadar bile olamadık," dedi (Y. Kemal). Her vak'adan bir ders, her kıssadan bir hisse çıkarmak icabeder. (Ö. Seyfettin)
  • Kıssadan hisse almalıdır: (atasözü) Anlatılan bir olay veya hikâyeden ders çıkarmak gerektiğini ifade eder. İnsan, geçmiş deneyimlerden ve başkalarının tecrübelerinden faydalanarak gelecekte aynı hatalara düşmemelidir.
  • Kurtla ortak olan tilkinin hissesi, ya tırnaktır ya bağırsak: (atasözü) Güçlüyle ortaklık eden kimse, kazançtan pay olarak ancak güçlüden artakalanı alabilir.