Tilki nedir? Kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kar üzerinde yürüyen bir tilki
Tilki
Tilki, köpekgiller familyasından dar, uzun ve kalkık burunlu, sivri ve üçgen kulaklı, uzun ve gür kuyruklu memeli bir hayvandır. Dünya genelinde yaklaşık 12 türü vardır ve en bilineni kızıl tilkidir.

Yabani tilkiler 6-7 yıl boyunca yaşarlar, ancak bazı evcilleştirilmiş tilkilerin 13 yaşından büyük olduğu bilinmektedir. Renkleri kahverengi, siyah ve kızıl olabilir. Genellikle uzun tüylü kuyrukları beyaz tüylerle sonlanır; bağırları beyaz ve kulak arkaları siyahtır. Boyları 40 - 80 cm (kuyrukla birlikte 1 m), ağırlıkları 5 - 11 kg arasında değişir. Çevik ve hızlıdırlar ve 50 km/s'lik hızlara ulaşabilirler.

Genellikle tavşan, fare ve kertenkele gibi küçük memelileri ve kuşları avlayan tilkiler insanlar, ayılar ve kartallar tarafından da avlanırlar. Ayrıca çeşitli meyve, yemiş, yumurta, böcek, çekirge hatta solucan ve yılanlarla da beslenebilirler. Yenebilir buldukları her şeyi yiyebilirler. Mideleri küçüktür bu nedenle az yerler. Eğer av büyükse artanını toprak altına saklarlar. Mecbur kaldıklarında insanların yaşadıkları ortamlara yaklaşıp kümes hayvanlarına zarar verebilirler. İnsanlara pek saldırmazlar en azından avlamaya kalkmazlar ancak dünya genelinde ölümcül olmayan çeşitli saldırılarda bulunmuşlardır.

Tilki kar altındaki avını tespit edip zıplayıp onu avlarken
Tilki avlanırken
Tilkiler, dikey göz bebekleri ve iyi bir görüşü olan kehribar gözlere sahiptir ve gözleri kedilerde olduğu gibi harekete oldukça duyarlıdır. Uzak mesafeleri ve gece düşük ışıkta çevreyi çok iyi görürler.

Uzak bir mesafeden düşük frekanslı tıkırtı ve hışırtıları duyabilen, kar ve toprak tabakalarının alt kısımlarında yaşayan hayvanları dinleyebilen gelişmiş bir işitme duyusuna sahiptirler. Örneğin yaklaşık 36 metreden bir saatin saniye tıkırtısını duyabilirler. Son araştırmalar, avlanma alanlarını ve gizli avların yerlerini tahmin etmek ve yönlerini bulabilmek için dünyanın manyetik alanını kullandıklarını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca mükemmel bir koku alma duyuları vardır. Koku algılayan burun içi kıvrımlı epitel yüzey alanları yaklaşık 40 cm2'dir (insan ortalaması 5 cm2).

Tilkiler genellikle yalnız ve gece avlanır, yalnız dolaşır ve kırsal kesimlerde yaşarlar. İnsan mevcudiyetine çok iyi uyum sağlar, tarım arazileri ve ormanları olan bölgelerde gelişir ve şehirlerde bulunabilirler. Kurnaz ve zeki hayvanlar olarak bilinmelerinin bir nedeni de kış aylarında bile yiyecek bulma yetenekleridir; farklı avları avlamak için çeşitli strateji ve farklı avlanma davranışları vardır. Ayrıca çok da meraklı hayvanlardır.