Trompet nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Pistonlarına veya tuşlarına basılan trompet çalgısı
Trompet
Trompet (müzik) genellikle pirinçten üretilen, en temel haliyle kendi üzerine bükülmüş uzun, metal, silindirik borulardan oluşan, üç pistonu ile değişik tonlarda sesler üreten üflemeli bir çalgıdır.

Trompet, fincan biçimli ağızlığına dayanan dudakların üflerken titreşmesiyle ses çıkarır. Trombonlarda çalgının toplam boru uzunluğunu değiştirerek ses tonunu değiştiren ve "kulis" adı verilen teleskopik bir sürgü vardır. Trompette ise bu işlem, pistona basıldığı zaman devreye giren ve sesin katettiği toplam boru uzunluğunu değiştiren yan borular sayesinde gerçekleşir.

Trompette pistonlara basıldığında devreye giren ve çıkan boruları gösteren animasyon
Trompette pistonlara basıldığında devreye giren ve çıkan borular
Hiçbir pistona basılmadığında yan borular devre dışıdır ve bu haliyle çalgının boyu (o anki hava yolu) 140 cm'dir. İlk pistona basıldığında hava yolu 16 cm, ikinci pistonda 7 cm ve üçüncü pistona basıldığında da hava yolu 27 cm uzamış olur. Bu sayede her bir pistona ayrı ayrı ya da birden fazla pistona aynı anda basıldığında hava yolu uzunluğu dolayısıyla da ses tonu değişmiş olur. Ayrıca günümüz trompetlerinde daha doğru ses alabilmek için trombonlardakine benzeyen kısa sürgüler de bulunur.

Naturel (basit) ve kromatik (pistonlu) olmak üzere iki türü bulunur. Yaklaşık 3000 yıllık tarihi olan basit trompete 1826 yılında 3 adet piston ve bu pistonlara uyumlu boruların eklenmesiyle "kromatik trompet" icat edilmiştir. Trompetler Caz müziğinde ve diğer çeşitli popüler müziklerde önemli bir rol oynarlar. Ayrıca orkestralarda da çalınırlar.

Ayrıca bkz. trampet nedir?