Jüt nedir? Jüt bitkisi lifi ve mamulleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Jüt bitkisi dikilmiş bir bahçe
Jüt bitkisi
Jüt, ıhlamurgillerden, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen, 2 - 4 metreye kadar boylanabilen odunsu bir bitkidir. Çok fazla sayıda türü olmasına rağmen ticari anlamda lif üretimi Corchorus capstilaris L. türünden yapılmaktadır. Anayurdu Hindistan Yarımadası olarak bilinen jüt, işçiliğinde ucuz olması nedeniyle Bangladeş ve özellikle Hindistan'da yetiştirilir. Bu iki ülke dünya üretiminin yüzde 90'ını karşılar.

Jüt, pamuktan sonra dünyada en fazla üretilen bitkisel liftir. Jüt lifi kendine özgü altın ve ipeksi bir parlaklığa sahiptir. Dünyada bitkisel liflerden imalatı en ucuz olan ipliktir. Jüt doğada % 100 bozunur olduğu için geri dönüşümlü ve çevre dostudur.

Jüt bitkisinden elde edilmiş lifler
Jüt lifleri
Jütün tekstil sanayindeki önemi, liflerinin çok ince oluşundandır. Kaba lifler, çuval ve ambalaj bezleri, halı tabanı örgüsü yapımında, döküntü lifler ise döşemecilikte kullanılır. Kaliteli ince lifler, doğal ve yapay liflerle karıştırılarak elbiselik ve perdelik kumaş yapımında kullanılır. Jüt, sadece tekstil sektöründe değil, ambalaj, ayakkabı-çanta, giyim aksesuarları, tarım, inşaat, denizcilik, otomotiv ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Jüt liflerinden yapılmış bir iplik yumağı
Jüt iplik

Jüt kumaşı topu
Jüt kumaş

Jüt lif ve ipliklerinden dokunmuş bir halı
Jüt halı

İçi dolu ve ağzı bağlı olan bir jüt çuval
Jüt çuval

Üzerinde siyah damga izleri olan siyah deri saplı jüt bayan çantası
Jüt çanta
( 0 soru/yorum )