Vaşak nedir? Kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Vaşak, kar üzerinde koşan bir Avrasya vaşağı
Vaşak (Avrasya vaşağı)
Vaşak, kedigillerden, yaklaşık 1 m uzunluğunda, sivri kulaklı, dişleri ve tırnakları keskin, tüyleri kül rengi ve kara benekleri olan çok yırtıcı bir hayvandır.

Kedi ailesinin bir üyesi olan Vaşak Kuzey Amerika'nın büyük kedilerinden biridir. Diğer kedilerden kısa ve kalın kuyrukları ve kulaklarındaki uzun, siyah ve dik bir püskül gibi duran tüyleriyle kolayca ayırt edilirler. Kuzey Amerika vaşağı en büyük vaşak türüdür ve dondurucu soğuklarda sıcak tutan son derece kalın ve kabarık bir kürkü vardır. Evcil kedilere daha çok benzeyen Avrupa ve Asya vaşakları ise biraz daha küçüktür.

Uzunlukları 0,8 - 1,3 metre, ağırlıkları 10 - 25 kg arasında değişen vaşaklar 12 - 20 yıl kadar yaşarlar. Erkekleri dişilerinden her zaman daha büyüktür. Sarı, kahverengi, siyah veya taba renkli olabilirler.

Vaşaklar ormanlarda, yoğun çalı ve otlaklarda kaplı alanlarda yaşama eğilimindedirler. Küçük memeli hayvanlarla, kuşları ve balıkları avlarlar ve çok az hayvan tarafından avlanabilirler. Ağaç üstündeki avlarını ağaca tırmanarak yakalayabilirler. Ana avları tavşanlar, kuşlar ve geyiklerdir. Eğer bulabilirlerse geyik gibi büyük hayvanları avlayabilirler. Kurtlar, pumalar, çakallar ve insanlar tarafından da avlanırlar.

Vaşaklar avlarını kovalarken onlara iyi bir denge sağlayan ve daha fazla güç sağlayan büyük pençelere sahiptirler. Uzun bacaklarıyla koşarken, kaçarken veya av peşindeyken 80 km/saat'lik hızlara çıkabilirler ve iyi yüzerler. Çeneleri oldukça güçlü ve dişleri de oldukça keskindir. Ayrıca yaklaşan av ve avcıları uzun mesafelerden duyabilmelerini sağlayan son derece gelişmiş bir işitme duyusuna sahiptirler.
( 0 soru/yorum )