Hele nedir? Hele şükür ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 2
  1. "Özellikle", "hiç olmazsa", "her şeyden önce" gibi, başına ya da sonuna getirildiği sözcükteki kavramın başkaları arasında belirtilmek istenildiğini, ayrıcalığını anlatır.
    Hele bir yarın olsun.
  2. Geçmiş zamanlı cümlelerin başına getirildiğinde anlatılan işin çok beklenmiş ya da gecikmiş olduğunu gösterir.
    Hele şükür işimi bitirdim.
  3. Tehdit, uyarma ya da vaat anlatan bir cümle, buyruk kipinde koşul anlatan başka bir cümleye bağlı olduğu zaman bu sonuncuya getirilir.
    Hele gelmesin, fena halde darılırım.


  • Hele bak: Şaşma anlatmak ya da dikkati çekmek için söylenir.
    Hele bak neler de biliyormuş!
  • Hele şükür: (deyiminin anlamı) "Sonunda beklenen sonuç alındı" anlamında kullanılır.
    Hele şükür gelebildin.
( 2 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 2


cilgin:
Kardesim hele nin bir anlami var HERSEYDEN ONCE demektir nereden cikartiyosunuz HELE SUKUR HELE BAK HELE GELMEZSE DARILIRIM siz once imla kuralina uymayi ogrenin sukredelim mesela HEL`e sukur kime sukrettin HEL kim ki HEL`e bak sasirma anlamiymis dogru HEL e bakinca sasirirsin HEL in yuzunun yarisi cok guzel diger yarisida bi o kadar cirkin olan bir mitolojiye ait tanridir insanlari yanlis yonlendire yonlendire putlara kadar sukur ettirttiniz bizde hele sukur yoktur COK SUKUR vardir bi topluluga bilgi verirken arastirin biktim cahil insanlari uyarmaktan
18/9/18 11:35
admin:
Evet bıktığınız belli oluyor yorumlama biçiminizden. En iyisi bu uyarma işine bir son verin bizce. Çünkü bu tonda yapacağınız bir uyarma etki yerine tepki oluşturur. Bu tonda yapacağınız "2 + 2 = 4'tür, 5 değildir" uyarısı uyarılan üzerinde hiçbir olumlu etki oluşturamaz ve uyarılan 2 + 2 = 5 hesaplamaya devam eder.

Ayrıca helenin ve diğer putların da Rabbi olan Allah "hele şükür" dendiğinde de "çok şükür" dendiğinde de ya da yalnızca "şükür" dendiğinde de bunun kime söylendiğini, ne niyetle söylendiğini diyenden de bizden de sizden de daha iyi bilir. Çevrenizde kaç kişi "hel" nickli bir tanrı biliyorda hele şükür diye ona şükür etsin. Veya hel nickli bir tanrı mı var ki hele şükür dendiğinde "oh be bana şükrettiler" desin.

Siz bu söylemden biraz zorlamayla başka anlam çıkartmaya çalışmışsınız.

Ayrıca imla kurallarından bahsetmişsiniz ancak yorumunuzda hiçbir Türkçe karaktere yer vermemişsiniz. Ayrıca bir topluluğun görebileceği bir yere yorum bırakırken yapıcı bir yorum bırakmaya özen göstermeniz iyi olur, yorumun boşa gitmemesi açısından.
18/9/18 12:51