Püf noktası ne demektir? Kısaca anlamı ve hikayesi

Güncellenme: Soru/Yorum: 3
Püf noktası, bir işin en ince, önemli, hassas ve yapılmazsa olmaz noktası anlamına gelen bir deyimdir.


Püf noktası deyiminin hikayesi


Çırağının ellerini tutarak çömlek yapan ve püf noktasını öğreten usta

Derler ki... Zamanında kilden çanak çömlek imal edilen köyün birinde, uzun yıllar bu meslekte çalışan bir çırak, kalfa olup artık kendi işinin başına geçmeyi arzu eder olmuş. Ne yazık ki her defasında ustası ona: "Sen daha bu işin püf noktasını bilmiyorsun, biraz daha emek vermen gerekiyor" dermiş. İşin tüm inceliğini öğrendiğini sanan ve Ustasını dinlemeyip aceleci davranan çırak bir gün ustasının yanından ayrılmış ve açmış dükkanını.

Açmış açmasına ama yeni dükkanında güzel güzel yaptığı testiler, küpler, çanaklar, çömlekler onca titizliğe ve emeğe rağmen bir çoğu orasından burasından çatlamaya ve yarılmaya başlamış. Çırak bir türlü bu çatlamaların önüne geçememiş.

Ne yaptıysa bir çare bulamayan çırak nihayet soluğu ustasının yanında almış ve olanları anlatmış. Bıyık altından gülümseyen Usta: "Sana demedim mi evlat, sen bu işin püf noktasını henüz öğrenmedin. Haydi geç bakalım tezgahın başına da yap bakalım bir çömlek. Ben de sana artık bu işin püf noktasını göstereyim" demiş.

Eski çırak merdaneyi döndürüp çamurdan çömleğe şekil vermeye başladığında usta dönen çömleğe arada sırada "PÜF!" diye üfleyerek ilerde testiyi çatlatabilecek küçük hava kabarcıklarını patlatmış. Daha önce çırağın dikkatini çekmeyen ve çok da önemsemediği bu üfleme sayesinde çırak daha sağlam çömlekler yapar olmuş.

O günden sonra da her sanatın incelik gereken nazik kısmına püf noktası denilmeye başlanmış.
( 3 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 3


Anonim:
Püf noktası başarının sırrıdır. Başarılı olmanın en önemli bilinmesi gereken ilkesidir.
12/9/19 14:52
Anonim:
Bence çok iyi olmuş ama biraz daha kısa olsaymış daha iyi olurmuş.Ama yinede iyi (:
Başarılar dilerim
16/11/20 20:19
Anonim:
tsk ederim çok güzel olmuş
8/5/23 20:50