Balıkesir'in neyi meşhurdur? Balıkesir'in meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Balıkesir ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Balıkesir'in meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Balıkesir'in meşhurları

  • Ayvalık Zeytinyağı: Altın sarısı renkte, hoş kokulu, yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok iyi olan bir zeytinyağı türü.
  • Balıkesir Höşmerim Tatlısı: Çiğ sütün peynir mayası ile mayalanıp pıhtılaşmasından sonra karıştırılarak ısıtılması, ısınırken sırasıyla yumurta sarısı, şeker ve irmik eklenip yaklaşık 1,5 saat karıştırılarak pişirilmesiyle yapılan ve soğuk olarak servis edilen bir tatlı türü.
  • Balıkesir Kuzu Eti: Yıl boyunca üreyebilen, hastalıklara dayanıklı olan, ince kuyruk yapısı ve doğal ortamda yetiştirilmesi sayesinde kas içi yağlanması makul seviyede olan Merinos ve Kıvırcık melezi koyun tipinden elde edilen kaliteli ve lezzetli bir kuzu eti türü.
  • Burhaniye Zeytinyağı: Asitliği 0,3-0,8 civarında olan kendine özgü hoş bir aromaya sahip bulunan; duyusal özelliklerinden meyvemsilik değeri 1,5 ve üzeri, acılık değeri 1,0 ve üzeri, yakıcılık değeri ise 1,5 ve üzeri olan bir zeytinyağı türü.
  • Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin: Edremit Körfezi'nin kendine has zeytinlerinden özel olarak seçilip deniz ve limon tuzuyla ve doğal fermente yöntemiyle salamura edilerek üretilen bir yeşil zeytin türü.
  • Edremit Zeytinyağı: Ayvalık/Edremit çeşidi zeytinlerden elde edilen acılık ve yakıcılığı düşük veya orta şiddette olan; hafif akıcı ve genel olarak su gibi diye tanımlanan karakteristik bir hisse sahip olan; meyvemsilik özelliklerinden en az birini düşük veya orta şiddette içeren, dilde hoşa giden tatlımsı his bırakan natürel bir sızma zeytinyağı türü.
  • Gönen Baldo Pirinci: Diğer pirinçlere göre tanesi daha beyaz, şeffaf, parlak, iri ve uzun olan, çabuk ve iyi pişen, tanelerin su çekme kapasitesi yüksek olduğundan piştiğinde tombullaşan ancak birbirine yapışmayan lezzetli ve kaliteli bir pirinç türü.
  • Gönen İğne Oyası: Zürafa tekniğinin üst üste çalışılması sonucunda oluşan kafes görünümündeki gözemesiz ilmiğin ve üzerine bacak olarak tanımlanan dik konumda yan yana sıralanmış fiyonkların temelini oluşturduğu ve uzun yıllardır 7 yaşından 77 yaşına kadar pek çok bayan tarafından en ince ayrıntılarına kadar öğrenilmiş ve üzerinde uzmanlaşılmış olan bir el sanatı türü.
  • Kapıdağ Mor Soğanı: Allium cepa türünden yetiştirilen, dış kabuk rengi mor, et rengi koyu kırmızı olan, ağız yakmadığından çiğ olarak da tüketilebilen tatlı ve gevrek olan bir kuru soğan türü.
  • Manyas Kelle Peyniri: Koyun veya inek sütü ya da bu sütlerin karıştırılması ile üretilip dört ay olgunlaştırıldıktan sonra tüketime hazır hale gelen 2-3 mm kalınlığında sert kabuklu, açık-sarı/beyaz renkli, yarıksız ve gözenekli yapılı, tat olarak tuzlu ve kendine has bir aromaya sahip olan sert bir peynir türü.
  • Marmara Adası Mermeri: Mermer kelimesinin kökenini oluşturmuş Marmara (Yunanca: Mermer) Adasından çıkarılan, Efes ve Truva uygarlıklarında, bir çok Roma ve Bizans yapısında, bir çok Osmanlı sarayında hatta Mescid-i Aksa gibi pek çok tarihi yapıda kullanılan, yağmura, güneşe, soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan, anti-bakteriyel özellikler de gösteren, genellikle beyaz renk üzerinde gri damarları bulunan bir mermer türü.
  • Susurluk Ayranı: Kendi yağı ve kaymağı alınmamış doğal yoğurt, tuz ve suyun uygun oranlarda karışımından oluşan, makine veya el ile yüksekten tekrar tekrar dökülerek üzerinde köpük oluşturulan bol köpüklü bir ayran türü.
  • Susurluk Tostu: Ekşi maya kullanılarak yapılmış tava ekmeğinin iki dilimi arasına kelle peyniri ve/veya dana eti sucuk konularak özel tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek -kaşar peyniri kullanılmadan- yapılan bir tost türü.
  • Yağcıbedir El Halısı: Lacivert, kırmızı ve tonlarında olan, stilize edilmiş bitkisel ve geometrik motiflerin oluşturduğu çift taraflı mihrap deseni içeren, kalitesi 30x35, çözgüsü 4/3 yün, atkısı 4/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1050 olan ve çift Türk düğümü ile dokunan bir el halısı türü.
  • Kazdağı Milli Parkı: Dünya'nın en bol oksijenli ilk üç yerinden birisi olan, Şahinderesi gibi kanyonlara, derin vadi ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan, en yüksek noktası 1774 metreyle Karataş Tepesi olan ve antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan Kaz Dağı Milli Parkı Edremit ilçesi sınırları içinde yer alır.
  • Manyas Kuşcenneti Milli Parkı: Birbiriyle müthiş bir ahenk ve uyum içinde yaşayan, üreyen, konaklayan, göç eden veya kışlayan 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türleriyle uluslararası düzeyde öneme sahip Avrupa Konseyi A Sınıfı diplomasına layık görülen Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırları içinde yer alır.
( 0 soru/yorum )