Palet nedir ne demektir? Kısaca anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bir ressamın elinde üzerinde rengarenk boyalar olan palet
Boya paleti
  1. Ressamların, boyaları üzerine dizerek fırçayla karıştırdıkları, üzerinde baş parmağın geçirildiği bir delik bulunan ve elde tutularak kullanılan levha: Usta ressam, paletini ve fırçasını eline almış, bütün dikkatini toplamış, renklerden birine iyi bir ton verebilmek için çalışıyordu. (N. N. Türk)
  2. Mavi saydam yüzücü paleti
    Yüzme paleti
    Ayaklara takılan ve balıkların kuyruk yüzgecinde olduğu gibi daha fazla suyu iterek daha hızlı yüzmeyi sağlayan yüzme ayakkabısı: Bu paletler sayesinde deniz komandoları çok daha az enerji sarf ederek, daha hızlı yüzebilmekteydiler. (İlgili cümle kaynağı: O. Öndeş)
  3. Üzerine yük konulan tahtadan yapılmış palet
    Ahşap palet
    Üzerine paketlenmiş ürünlerin konularak forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla ve hasar görmeden taşınabilmesi için standart ölçülerde genellikle ahşaptan üretilen yatay tabla: Ahşap ve portatif bir platformdan oluşan paletin üzerine mallar yerleştirilerek sıkıca bağlanmaktadır. (E. Tümertekin)
  4. Bir iş makinesinin palet aksamı
    İş makinesi paleti
    Bazı ağır iş makinelerinin ya da tank gibi ağır savaş araçlarının her türlü arazide kolaylıkla hareket edebilmesini sağlamak için tekerlekleri içine alıp çepeçevre sararak tekerlerin toprağa batmasını (saplanmasını) engelleyen metalden birbirine bağlı baklalar şeklinde üretilmiş şerit: Uzaklarda bir yerlerde yaklaşan tankın palet sesini duydum. (M. K. Sevinç)
  5. Bir hidrolik çarkın çevresinde bulunan ve sıvı için bir çarpma yüzeyi oluşturan levha.
  6. Suda hareketi sağlayan geniş, yassı organ.

  • Palet baklası: Tank vb. araçlarda paleti meydana getiren, birbirine eklemlenmiş sert elemanlardan her biri.
( 0 soru/yorum )