Timsah nedir? Kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Timsah, sürüngenlerden, sıcak bölge akarsu ve kıyılarında yaşayan, kalın ve kabuksu derili, uzun kuyruklu, iri bir hayvan türüdür. Güçlü gövdeleri, birçok konik dişe sahip güçlü çeneleri, pençeli ayakları, muazzam hız ve çeviklikleri ve benzersiz gizlenme yetenekleri sayesinde doğadaki en iyi avcılardan biridir.

Bir su kıyısındaki ağzı açık timsah

Timsahlar 200 milyon yıl içinde evrimsel anlamda çok az değişmiştir. Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya'da hem tatlı su hem de tuzlu su ortamlarında yaşayan 13 farklı timsah türü bulunmaktadır. Tatlı su içip göz yaşı ve dil bezlerinden salgıladıkları tuzlu salgılarla fazla tuzu vücutlarından uzaklaştırarak yüksek tuzluluk düzeylerine uyum sağlayabilmektedirler.

Renkleri mat yeşil, gri, kahverengi ve siyah olabilir. Uzunlukları 1,7 - 7 metre, ağırlıkları 18 - 1000 kilogram arasında değişiklik gösterir. 20 - 70 yıl arası yaşarlar ve yüzerken anlık olarak 40 km/s'lik hızlara çıkabilirler. Sürekli olarak yenilenen dişlerinin sayısı 60 iken bazı türlerde bu sayı 100'e kadar çıkabilir. Güçlü çenelerinin uyguladığı ısırma basıncı santimetre kare başına 260 kilograma kadar ulaşabilir.

Ağzını açıp kapatan bir timsah

Timsahlar, kendilerini avcılardan koruyan ve aynı zamanda vücutlarının kurumasını önleyen zırhlı ve su geçirmez plakalardan oluşan, kalın ve pullu bir cilde sahip büyük boyutlu sürüngenlerdir. Büyüklükleri 2 metreden daha kısa olan cüce timsahtan, 1000 kg ağırlığındaki dünyanın en ağır sürüngeni olan 7 metre uzunluğunda olan tuzlu su timsahına kadar çeşitlilik gösterir.

Gözleri, kulak ve burun delikleri geniş başlarının en üstünde bulunur ve bu sayede vücutlarını açığa çıkarmadan sadece su üstündeki gözleriyle avlarını takip edebilir ve tuzağa düşmesini bekleyebilirler. Ayrıca su altında da gözlerini açık tutmalarına olanak sağlayan ve sudan zarar görmelerini önleyen özel bir şeffaf üçüncü göz kapağına sahiptirler. Ayrıca su içinde kulak ve burun deliklerini kapatan dış kapaklara ve tek seferde beş saate kadar suda kalmalarını sağlayan özel bir solunum sistemine de sahiptirler. Ağızlarının çevresindeki oyuklarda hareketi tespit eden hassas basınç reseptörleri bulunur ve bu yapılar avın karanlık veya bulanık suda bile tespit edilmesine ve yakalanmasına yardımcı olur.

Timsahlar son derece etobur ve müthiş avcılardır ve doğal ortamlarında besin zincirinin tepesindedirler. Takım olarak avlanabilir ve iletişim için çeşitli gıcırtılı, tıslamalı ve homurdanmalı sesler çıkarırlar. Genç timsahlar ağırlıklı olarak balık, kabuklular, küçük memeliler, kuşlar ve sürüngenlerle beslenirken büyüdükçe geyik, zebra ve su aygırı gibi daha büyük av hayvanlarını da avlayabilirler. Bazı hayvanları ve bazı durumlarda da insanları yakalamak için karaya çıktıkları bilinmektedir. Ayrıca aslanlar, jaguarlar ve kaplanlar tarafından da avlanırlar.
( 0 soru/yorum )