Ardahan'ın neyi meşhurdur? Ardahan'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ardahan ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Ardahan'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Ardahan'ın meşhurları

  • Ardahan Çiçek Balı: Kafkas arı ırkları tarafından üretilen, mevsimin doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerine ve arının bal özü topladığı çiçeklerin rengine bağlı olarak, açık/koyu amber, sarı bazen de haki renkte olan, bölgede yetişen ballı bitkilerin sayesinde hoş bir tada ve aromaya sahip bulunan ve yendiğinde boğazda hafif bir yanma hissi bırakan bir çiçek balı türü.
  • Ardahan Kazı: Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin önde gelen illerinden olan Ardahan ilinde kazlar ticari amaçlardan daha ziyade yöre halkının besin kaynağı olarak yetiştirilir ve Ardahan'ın hemen hemen her evinde kaz yetiştiriciliği ve tüketimi yapılır.
  • Damal Bebeği: Yörede kadınların günümüzde de giydiği ve her biri el işlemesi yoluyla üretilen, altın, gümüş ve boncuklarla yapılmış ve yöresel motifler uygulanmış başlıklar, önlükler, çoraplar ve üçetek entari gibi giysilerin tahta veya plastik bebeklere giydirilmesi ile yapılan bir süs bebeği türü.
  • Posof Elması (Badele Elması): Uruset elma çeşidinden elde edilen, dışı kırmızı olduğu gibi içi de kırmızı renkte olan, olgunlaşırken hafif ekşiyken tam olarak olgunlaştığında tatlılaşan ve fenolik madde ve antioksidanlarca zengin olan bir elma türü.
  • Posof Fasulyesi: Taneleri beyaz, iri, böbrek şekilli ve parlak, bakla yapısı sert kılçıklı, iri, orta uzunlukta ve üzeri kısa tüylü ve kalın olan, çabuk pişen ve pişerken kabuk atmayan, lezzetli bir kuru fasulye türü.
  • Atatürk Silueti: Her yıl 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında Damal İlçesi Yukarı Gündeş Köyü Karadağ yamaçlarında güneş batarken kendiliğinden oluşan doğal gölge madeni paralardakine benzer şekilde Atatürk'ün yandan bir siluetini oluşturur.
  • Çıldır Gölü: Akbaba ve Kısır dağları arasındaki tektonik bir çöküntünün içinde yer alan ve Van Gölü’nden sonra Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan bu tatlı su gölünün yüzeyi soğuk geçen kış aylarında üzerinde atlı kızakların dolaşabileceği kalınlıkta buz tabakası ile kaplanır.
  • Şeytan Kalesi: Konum ve mimari özellikleri bakımından bir Urartu kalesi olduğu düşünülen, üç tarafı uçurumlarla ve sarp kayalıklarla çevrili olan, fethedilmesinin zorluğu ve yenilmesinin güçlüğü nedeniyle geçmişte kötü ruhlarla ve Şeytanla ilişkilendirilmiş ve bu yüzden bu adla anılır olmuş olan eski ortaçağ kalesi Ardahan'ın Çıldır ilçesinde yer alır.
( 0 soru/yorum )