Aksaray'ın neyi meşhurdur? Aksaray'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Aksaray ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Aksaray'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Aksaray'ın meşhurları

  • Aksaray İnceelek Tatlısı: Buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta, yoğurt, limon suyu ve karbonat ile hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra açılan ince yufkaların sac üzerinde veya fırında hafif kızartılarak aralarına ceviz ve üzerlerine zeytinyağı dökülmek suretiyle tepsiye döşenip fırında pişirilmesi sonra da üzerine şerbet dökülmesiyle hazır hale gelen bir tatlı türü.
  • Aksaray Kabak Çekirdeği: Üretiminde yaygın olarak yazlık kabak (Cucurbita pepo L.) kullanılan, protein oranı %30-32, nem oranı %7-9, yağ oranı %39-42, beyaz renkli ve parlak olan, aroması, kalsiyum, mineral ve protein değerleri yüksek olan çerezlik bir kabak çekirdeği türü.
  • Bir tabaktan kaşıkla alınmış Aksaray Köpük Helvası
    Aksaray Köpük Helva
    Aksaray Köpük Helva: Su, şeker ve sitrik asit karışımının bakır kazanlarda kaynatılarak şerbet haline getirilmesi ve çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen çöven suyunun ve mısır şurubunun eklenip soğuyuncaya kadar çırpılarak köpürtülmesiyle elde edilen, beyaz renkli köpük görünümünde, yumuşak kıvamlı ve yarı akışkan bir helva türü.
  • Aksaray Tahinlisi: Buğday unu, kepekli buğday unu, kuru maya, tahin, yağ, şeker, süt ve sudan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, tahin ve yağdan oluşan iç harcın üzerine yayılması, rulo şeklinde katlandıktan sonra spiral şeklinde sarılması, üzerine tekrar tahinli yağ sürülüp odun ateşinde ısıtılmış taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir pide türü.
  • Aksaray Tulum Kebabı: Aksaray ilinde açık meralarda otlayan erkek kuzuların kemikli etlerinin dinlendirilmesi, tuz, kekik, kimyon, kırmızı pul biber ve karabiber ile terbiye edilmesi, kuzunun derisinden yapılan tulumun içine konulup ağzının dikilmesi, bir gün önceden yakılmaya başlanmış ve köz haline gelmiş kuyu içinde demir saclar arasına konulup gömülerek pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.
  • Aksaray Şerbetli Pidesi: Buğday unu, maya, tereyağı, tuz ve sudan oluşan hamurun uzun bir pide şeklinde (10x100 cm) açılması, içine lor peyniri, yağlı eritme peyniri ve yörede "göğ" adı verilen küflü peynirden oluşan iç harcının konulması, kenarlarından katlanarak taş fırında meşe odunu ateşinde pişirilmesi ve sıcakken üzerine tereyağı sürülüp, dilimlenip, şerbet dökülmesiyle hazırlanan tatlımsı bir pide türü.
  • Eşmekaya Yoğurdu: Eşmekaya'nın bitki örtüsünde yetişen gökbaş, yağlıca, pıtırak, tilki kuyruğu, güvenik, yabani buğday, kangal sitili, yavşan otu, keme otu, yabani yonca, tosbağa otu, üzerlik, keçi biciği gibi çeşitli endemik bitkilerle beslenen koyunların %6,2 proteinli, %8,5 yağlı ve %1,03 yoğunluklu koyu kıvamlı sütlerinden üretilen kendine has aroma ve lezzeti bulunan koyu kıvamlı bir yoğurt türü.
  • Taşpınar El Halısı: Lacivert, kırmızı ve tonları ve sarı renkler kullanılan, stilize edilmiş bitkisel ve geometrik motiflerin Köşe-Göbek oluşturduğu, kalitesi 30x35, çözgüsü 4/3 yün, atkısı 4/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1050 olan ve çift Türk düğümü ile dokunan bir el halısı türü.
  • Ihlara Vadisi: Güzelyurt ilçesinde yer alan ve tarihi kaynaklardaki adı "Peristremma" olan, 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğindeki Ihlara Vadisi, bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle; doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği ve içinde insan yaşadığı nadir vadilerdendir.
  • Eğri Minare: Aksaray kent merkezinde yer alan Eğri Minare, Selçuklu Dönemi'nden günümüze ulaşan ve yaklaşık 800 yıldan beri ayakta kalan önemli tarihi eserlerinden birisidir.
  • Sultanhan: Selçuklu süsleme sanatını en güzel örneklerinden biri olan ve Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde yer alan han 1229 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
( 0 soru/yorum )