Amasya'nın neyi meşhurdur? Amasya'nın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Amasya ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Amasya'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Amasya'nın meşhurları

  • Amasya Baklalı Dolması: Haşlanmış bakla, buğday yarması, maydanoz, dereotu, salça ve tuzdan oluşan karışımın asma yaprağına sarılıp kemikli et ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bir yemek türü.
  • Amasya Beji Mermeri: Bej (sarıya çalan gri) rengi, granite yakın olan sertlik değeri, sağlam blokları, leke tutmaz, su emmez ve aşınımı az özelliklerine sahip olan, genellikle zemin döşemeciliğinde, duvar kaplamacılığında ve taş süslemeciliğinde kullanılan doğal bir taş türü.
  • Amasya Çiçek Bamyası: Latince adı Abelmoschus esculentus L. olan, çiçekleri açılıp döllenme gerçekleştikten sonra gelişimi tamamlanmadan çiçekli olarak hasat edilen, açık yeşil renkli, yumuşak ve narin olan, ortalama 1 cm büyüklüğünde küçük bir bamya türü.
  • Amasya Çöreği: Buğday unu, tereyağı, ceviz içi, tuz ve mayadan (nohut suyu) elde edilen hamurun avuç içi büyüklüğünde yuvarlak bir biçimde şekillendirilmesi, üzerine çizgiler atılıp 15 dakika pişirilmesi, üzerine sıvıyağ, şeker ve yumurta sarısı karışımı sürülüp tekrar 20 dakika daha pişirilmesi ile yapılan bir çörek türü.
  • Bir tabak Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği
    Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği
    Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği: Kuru veya taze bamya, kuzu kuşbaşı et, domates, kuru soğan, limon suyu, tereyağı, tuz, su ve/veya et suyu ve isteğe göre sarımsak kullanılarak yapılan bir yemek türü.
  • Amasya Misket Elması: Rosacae familyasının, Malus cinsinin, Malus domestica türü içerisinde yer alan, orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımları koyu-parlak kırmızı, diğer kısımları açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil renkli olan, gevrek, tatlı, sulu ve hoş kokulu bir elma türü.
  • Bir tabak Amasya Toyga Çorbası
    Amasya Toyga Çorbası
    Amasya Toyga Çorbası: Yörede yarma veya dövme denilen kabuksuz buğday, süzme yoğurt, buğday unu, yumurta sarısı, nohut, tuz ve su kullanılarak yapılan ve üzerinde tereyağlı naneli sos ile servis edilen bir çorba türü.
  • Merzifon Keşkeği: Özellikle büyükbaş hayvan eti, aşurelik buğday ve nohutun taş çömleklerde odun ateşiyle kızdırılmış taş fırınlarda yaklaşık 12 saat pişirilmesi ve çömlek içinde ahşap kaşık yardımıyla dövülüp ezilerek lapa haline getirilmesi ve üzerine tereyağlı salçalı sos ilave edilmesi ile yapılan ve genel olarak bayram sabahlarında, düğünlerde özel misafirlere ikram edilen bir yemek türü.
  • II. Bayezid Külliyesi: Cami, medrese, imaret, mektep ve bir de köprüden ibaret olan külliye 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bayezid'in emriyle Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmıştır.
  • Pontus Kral Kaya Mezarları: Helenistik Dönem'de, Amasya'yı İÖ. 302'den İÖ. 26'ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.
( 0 soru/yorum )