Ankara'nın neyi meşhurdur? Ankara'nın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ankara ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Ankara'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Ankara'nın meşhurları

  • Ankara Döneri: Fiziksel olgunluğa erişmiş 40 kg ve üzeri erkek kuzuların bel kasından elde edilen etin tuz, domates püresi ve soğan suyu ile terbiye edilmesinden sonra bir miktar kuyruk yağı ile şişe geçirilip meşe odunu közü ile kızdırılan döner ocağında pişirilmesiyle yapılan bir döner türü.
  • Ankara Erkeç Pastırması: 25 kg ve üzerinde, fiziksel gelişimini tamamlamış, bir yaşından sonra kastre edilmiş (ette teke kokusu olmaması için üremesi durdurulmuş) 4 yaş üzeri erkek Ankara Keçisinin karkas şekilde kesilmiş etlerinin dinlendirilip tuzlanmasından sonra dövülmüş sarımsak, öğütülmüş çemen otu tohumu, acı ve tatlı biber karışımı ile sıvanıp güneşte kurutulması ile yapılan bir pastırma türü.
  • Ankara Keçisi: Birçok ülkede mohair diye adlandırılan tiftik, bütün dünyaya yurdumuzdan yayılan Ankara Keçisi'nin tüyüdür; bu nedenle de Tiftik Keçisi dünya literatüründe Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır.
  • Ankara Simidi: Diğer yörelerinde üretilen simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli ve yoğun pekmezden dolayı da koyu renkli olan bol susamlı bir simit türü.
  • Ankara Tava: Ankara'nın koyun yetiştiriciliği ile ünlenmiş Çubuk, Beypazarı, Kalecik, Polatlı ve Haymana ilçelerinde yetiştirilmiş koyun ve kuzuların ön kol ve kaburga kısmı etlerinin sadece tuzlanıp bakır tavada odun fırınında pişirilmesi ve bu pişen etin suyuyla da yine fırında ve tavada pilavının yapılması ile hazırlanan pilavlı bir et yemeği türü.
  • Ankara Tiftiği: Ankara'da yetiştirilen her yaş ve cinsiyetteki Ankara keçisinin (Capra hircus angorensis) derisinde bulunan sekonder ve primer foliküllerin her ikisi tarafından da üretilen, başta parlaklık olmak üzere yumuşaklık, yüksek mukavemet ve elastikiyet, iyi boyanabilme ve rengini muhafaza edebilme gibi önemli tekstil kalite özelliklerine sahip olan doğal bir hayvansal lif türü (keçi tüyü).
  • Bir tabak Akyurt Fıtı Çorbası
    Akyurt Fıtı Çorbası
    Akyurt Fıtı Çorbası: Kunduru buğdayının değirmende öğütülmesi ile elde edilen ve pilavlık bulgurdan küçük ve köftelik bulgurdan büyük olan fıtılık bulguru, kuru soğan, domates, yeşilbiber, domates salçası, tereyağı, pul biber, nane, tuz ve su kullanılarak yapılan bir çorba türü.
  • Akyurt Tandır Böreği: Mayalı hamurdan elle açılan yufkaların rulo yapılıp kesilmesinden sonra elle yuvarlak şekil verilmesi, içine kıymalı veya patatesli harç konulması, midye şekli verilerek kapatılması ve fırında pişirilmesiyle yapılan gevrek bir börek türü.
  • Beyaz ve pembemsi-kırmızımsı renkli Ayaş Dutları
    Ayaş Dutu
    Ayaş Dutu: Latince tür adı Morus alba olan ak dutlardan elde edilen 25-30 mm uzunluğundaki iri ve dolgun yapılı meyveleri hem yaş meyve hem de kurutulmuş olarak tüketime sunulan bir dut türü.
  • Beypazarı Kurusu: Buğday unu, süt, tereyağı, ekmek mayası ile tarçın, yenibahar veya mahlep kullanılarak yapılan ve taş fırınlarda pişirilen, ağızda kolay dağılan, gevrek olan ve kendine has özel bir tadı bulunan, parmak büyüklüğünde ve baklava şeklindeki dayanıklı bir peksimet türü.
  • Çamlıdere Höşmerim Tatlısı: Peynir ve irmik katılmadan sadece buğday unu, tereyağı ve yağlı süt kullanılarak hazırlanan ve bal, üzüm pekmezi veya beyaz şeker ile tatlandırılan, dışı gevrek içi yumuşak bir höşmerim tatlısı türü.
  • Çubuk Agat Taşı: Konsantrik tabakalı (eş eksenli) bantlar içeren, mavi, sarı ya da kahverengimsi kırmızı renklerde olan, çoğunluğu ışınsal çubuksu veya yosunumsu, dentritli kapanımlara sahip olan, değişik renklerde yuvarlak ve ince tabakalardan oluşmuş bir kalsedon ve değerli bir taş türü.
  • Çubuk Turşusu: Çubuk platosunda yetiştirilen ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan salatalık, domates, patlıcan, dolma kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye ve lahana gibi sebzelerden geleneksel yöntemlerle defne yaprağı, dereotu, sarımsak, acı biber, su ve tuz kullanılarak ve oldukça düşük oranda sirke eklenerek yapılan bir turşu türü.
  • Gölbaşı Sevgi Çiçeği: Güneş ışığını farklı açılardan farklı tonlarda yansıtması sebebiyle halk arasında "Yanardöner Çiçeği" veya "Peygamber Çiçeği" olarak da bilinen ve Dünya'da sadece Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişen Türkiye'ye özgü bir çiçek türü.
  • Kalecik Çöreği: Üç kat olarak açılan ve yağlanan hamur katlarının üst üste konması, üzerine ceviz içi ve yenibahar baharatı serpilmesi, spiral şeklinde sarılıp fırında pişirilmesiyle yapılan bir çörek türü.
  • Kalecik Ekmeği: Un, ekşi ve yaş maya karışımı ile yapılan ve sadece taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen yöresel bir ekmek türü.
  • Kalecik Karası Üzümü: Sık salkımlarındaki orta büyüklükteki taneleri siyaha yakın mavi renkli olan, 1-3 çekirdeği ve kendine özgü bir aroması bulunan, Kızılırmak nehrinin oluşturduğu özel mikro-klima sayesinde en kalitelisi Kalecik ilinde yetişen ve çoğunlukla kırmızı şarap üretiminde kullanılan bir üzüm türü.
  • Kahramankazan Kavunu: Dış kabuğu koyu yeşil renkli ve girintili çıkıntılı, toprağa temas eden alt kısmı sarı renkli, şekli oval veya yuvarlak, çekirdek evi küçük, sapı çengel şeklinde ve meyve ağırlığı ortalama 2-4 kilogram olan, kendine has aroması ve kokusu bulunan, uzun süre saklanabilen ve yüksek şeker içeriği ile oldukça tatlı olan bir kavun türü.
  • Kızılcahamam Bazlaması: Buğday unu, yaş maya, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrulup dinlendirilmesi, el ile yuvarlak şekil verilmesi ve sac üzerinde iki yüzünün de pişirilmesiyle yapılan, 25-28 cm çapında, 3-34 cm kalınlığında ve 380-430 g ağırlığında olan ve esnek yumuşak dokusunu uzun süre koruyabilen bazlama türü.
  • Mamak Kutludüğün Ekşi Maya Ekmeği: Ekmeklik buğday unu, tam buğday unu, ekşi ve kuru maya, tuz ve su kullanılarak yapılan, taş zeminli fırınlarda pişirilen dışı sert kabuklu ve içi yumuşak olan bir ekmek türü.
  • Mamak Ravak Yoğurdu: Kendine özgü yöntemlerle işlenen inek sütünün bölgede "ravak mayası" olarak adlandırılan yoğurt mayası ile mayalanmasıyla üretilen kendine has yoğurt tadı ve kokusuna sahip olan sert ve sıkı kıvamlı bir yoğurt türü.
  • Nallıhan İğne Oyası: Meyve, yaprak, çiçekler gibi bitkisel motifler, kelebek gibi figür motifleri, çapkın bıyığı, saray süpürgesi gibi sembolik motifler, sepet, çanta gibi nesnel motifler ve çeşitli geometrik motifler kullanılarak, iğne oyasına sert bir duruş yapısı kazandıran "ip bükme" olarak adlandırılan yöntemle yapılan üç boyutlu bir el işi.
  • Nallıhan Örtmesi: İpek, pamuk veya ipek-pamuk karışımından dokunan, iki uzun kenarında hardal ya da sarı renkli şeritler ve üçgen formda motifler bulunan, baş ile birlikte vücudun üst kısmını kapatacak şekilde kullanılan bir örtü türü.
  • Polatlı Soğanı: Latince tür adı Allium cepa L. olan, çoğunlukla Bonus çeşidi olmak üzere Şampiyon, Medusa, Vuaelta, Karbeyazı soğan çeşitleri kullanılarak üretilen, kabuk rengi açık sarıdan başlayarak bakır kahverengi ve tonlarında ve et rengi beyaz olan, kendine has keskin soğan aroması bulunan ve uzun süre saklanabilen kışlık bir kuru soğan türü.
  • Uzun kayık şekilli Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi
    Şereflikoçhisar tahinli pidesi
    Şereflikoçhisar Tahinli Pidesi: Özel amaçlı buğday unu, beyaz toz şeker, maya, su ve tuzdan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, üzerine tahin ve margarinden oluşan karışımın sürülüp rulo şeklinde sarılması, biraz dinlendirildikten sonra ince kepek kullanılarak el ile kayık veya yuvarlak şekilde kalın olarak açılması ve üzerine un ve su karışımı sürülerek fırında pişirilmesi suretiyle yapılan pide türü.
  • Anıtkabir: Atatürk'ün eşyalarının sergilendiği müze, milli mücadelemizin anlatıldığı galeriler, Atakürk'ün kitaplarının yer aldığı bir kütüphane ve Atatürk'ün mezar odasından oluşan Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alır.
  • Atakule: Türkiye'nin ilk döner platformlu lokantalarından birine sahip olan ve Ankara'nın görünümüne önemli bir katkı sağlayan 125 metre yüksekliğindeki Atakule 1989 yılında açılmıştır ve Çankaya semtinde yer alır.
  • Hacı Bayram Veli Türbesi ve Camii: Anadolu topraklarında doğup büyüyen bir Türk mutasavvıfı tarafından kurulmuş ilk tarikat olan Bayramiyye'nin piri Hacı Bayrâm-ı Velî Hazretlerinin Türbesi ve adını taşıyan cami Altındağ ilçesi Ulus semtinde yer alır.
  • Kocatepe Camii: 16. yüzyıl Mimar Sinan estetiği ile 20. yüzyıl teknolojisinin bütünleşmesinden oluşan, 4500 m² arazisi ve yaklaşık 90 metrelik dört minaresiyle Ankara'nın en büyük ve en popüler camilerinden biri olan ve 1987'de tamamlanıp ibadete açılan Kocatepe Camii Ankara'nın Çankaya ilçesi Kocatepe semtinde yer alır.
( 0 soru/yorum )