Fabl nedir? Fabl Örneği

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Fabl, olay kahramanları çoğunlukla hayvan ve bitkilerden seçilen, belirli bir ahlak ya da yaşam dersi vermeyi amaçlayan, kısa, bağımsız, nazım ya da düz yazı biçiminde öykücüklerden oluşan bir edebiyat türü.


Fabl Örneği


TİLKİ İLE KEDİ

Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmış. Tilki durmadan ne kadar hilekar ve kurnaz olduğunu anlatıyormuş. Söylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile bilirmiş.

Kedi biraz da utanarak: "Ben fazla oyun bilmem ki!" demiş. "Düşmanlarımın elinden kurtulmak için bir tek yol bilirim, o da kaçmaktır."

Tilki: "Kedi kardeş!" demiş, "Ben her tehlike karşısında başımın çaresine bakabilirim ama senin durumuna üzülüyorum. Korkarım bir gün düşmanların seni çabucak alt edecek."

Az sonra bir sürü tazı köpeğinin bağrışmalarını duymuşlar. Bir avcı grubuna ait olan bu köpekler, bütün hızlarıyla kendilerine doğru koşuyormuş. Kedi hemen yanındaki bir ağacın dallarına sıçrayarak en üstteki dalların içine saklanmış.

Tilki ise; "Acaba şu hileyi mi yapsam, yoksa şöyle mi kandırsam?" diye düşünmeye başlamış. Çünkü o kadar çok hile biliyormuş ki, hangisini uygulamasının daha doğru olacağına karar veremiyormuş. Tam birisini uygulayacakmış ki, köpekler tilkinin etrafını çevirip işini bitirivermişler.

Bütün olanları yukarıdan seyreden kedi, çok hile bilmediğine oldukça sevinmiş ve hilenin o kadar çok işe yarayan bir şey olmadığını anlamış.
( 0 soru/yorum )