Karaman'ın neyi meşhurdur? Karaman'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Karaman ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Karaman'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Karaman'ın meşhurları

  • Ermenek Batırığı: İnce bulgur, tahin, ceviz, menengiç, soğan, domates, yeşil biber, maydanoz, 7 çeşit baharat, tuz, sumak ve biber salçasından oluşan karışımdan hem köfte kıvamında hem de sulandırılarak yapılan çiğ köfte veya kısıra benzer bir yemek türü. Genellikle köfteler marul yaprakları, domates, salatalık, biber turşusu ile tüketilirken çorba kıvamındaki sulandırılmış haline de lahana ve asma yaprakları batırılarak, soğan, domates ve salatalık ile tüketilir.
  • Ermenek Helvası: Geçmişi çok eski zamanlara dayanan ve eskiden bir enerji yiyeceği olarak tüketilen Ermenek Helvası'nın özelliği, şeker yerine üzüm pekmezi kullanılarak yapılmasıdır.
  • Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri: Ayrancı ilçesindeki yayla ve meralarda tamamen doğal yollarla beslenen keçi, inek ve koyunlardan elde edilen çiğ sütlerin 1:1:8 (keçi, inek, koyun) oranında karıştırılıp peynir mayasıyla mayalanmasıyla elde edilen peynirlerin tuzlanıp keçi veya kuzu derisinden tulumlara basılarak içerisinde kendine özgü yerleşik bir küf florası bulunan ve bir çeşit mağara olan Divle Obruğunda yaklaşık 6 ay olgunlaştırılmasıyla üretilen bir tulum peyniri türü.
  • Karaman Guymağı: Kaymak, un ve süt karışımının kavrulması, üstünün fırında kızartılması ve şeker, su, bal ve limondan hazırlanan şurubun üzerine sıcak olarak dökülmesi ile yapılan bir tatlı türü.
  • Karaman Taş Değirmen Bulguru: Karaman tipi bulgur, buğdayın, ön temizleme, pişirilme, kurutulma, tavlanma ve taş değirmenlerde kabuğu çıkarılması ve kırılması ile üretilen, renk ve kırım şekli bakımından beğenilen bir bulgur türü.
  • Taşkale Halısı: Geleneksel olarak sarı ve kırmızı renklerin hakim olduğu ve dünyada "tek ters ilmekle" dokunan tek halı olan Taşkale halısı, sağlamlığıyla yıllarca eskimeyen, kök boyasıyla boyandığından rengini atmayan, çok iyi ve dayanıklı bir halı türüdür.
  • İncesu Mağarası: İçerisinde sarkıt, dikit ve traverten havuzları bulunan ve 1356 metre uzunluğunda olan doğa harikası mağara Karaman'ın Taşkale Köyü sınırları içerisinde yer alır.
  • Taşkale Tahıl Ambarları: Killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyularak yapılmış olan, ısı ve nemi sabit tutma özelliğiyle ürünleri 30 yıla kadar bozulmadan muhafaza edebilen ve yaklaşık 250 ambardan oluşan Taşkale Tahıl Ambarları Karaman'ın Merkez Taşkale Kasabasında yer alır.
( 0 soru/yorum )