Karabük'ün neyi meşhurdur? Karabük'ün meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Karabük ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Karabük'ün meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Karabük'ün meşhurları

  • Eflani Çember Bezi: İnce beyaz dokuma zemini üzerinde daha kalın pamuk ipliğiyle işlenmiş motifler ile kısa kenarlarında genellikle üç sıra beyaz şeritler bulunan ve yörede başörtüsü olarak kullanılan pamuklu ince bir dokuma türü.
  • Eflani Hindi Bandırması: Haşlanmış siyah hindilerden elde edilen et suyu ve yağına bandırılarak ıslatılan yufka türünde katlanmış ekmeklerin üzerine didilmiş hindi etleri konularak hazırlanan bir tür et yemeği.
  • Eskipazar Kösüre Taşı: Topraktan çıkarıldıktan sonra çekiçle dövülerek daire şekline getirilen, ortasına sap takılıp el ile döndürülerek bıçak, kılıç, balta vb. metal gereçlerin ağızlarını keskinleştirmekte kullanılan bir tür bileme taşı.
  • Eskipazar Sarı Traverteni: Özellikle zemin döşeme ve kaplama taşı olarak kullanılan Eskipazar Sarı Traverteni, uzun yıllar Anıtkabir'in de dahil olduğu pek çok yapıda kullanılmış olan sarımsı renkli, kalsiyum karbonat bileşimli kimyasal sedimanter bir kaya türü.
  • Safranbolu Çavuş Üzümü: Salkımları dolgun ve iri yapılı, iri açık sarı renkli taneleri ince kabuklu ve 1-2 çekirdekli olan, çekirdek içleri boş olduğundan kolay yenilen ve kendine has aromasıyla kaliteli sofralık üzüm çeşitlerinin başında gelen bir üzüm türü.
  • Safranbolu Kıtırı: Ekmeklik buğday unu, buğday kepeği, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi, fındık içi, badem içi, tarçın ve safran kullanılarak yapılan, tazeliğini ve lezzetini uzun süre muhafaza edebilen gevrek bir peksimet türü.
  • Safranbolu Lokumu: Ana malzeme olarak toz şeker, su, mısır nişastası ve sitrik asit kullanılarak yapılan ve safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş, Antep fıstıklı, güllü, sade, damla sakızlı ve Hindistan cevizli gibi çeşitleri bulunan Safranbolu Lokumunun en büyük özelliği diğer lokumlara göre tat açısından daha hafif olmasıdır.
  • Safranbolu Safranı: Safranbolu Safranı, mor çiçeklerinin içinde 2,5 - 3 cm uzunluğunda parlak koyu kırmızı renkte ipliksi uzantılar halinde yer alan, kendine has tat, koku ve aroması olan, renk yoğunluğu açısından 1. sınıf safran olarak kabul edilen ve kuru maddede 70,0 ve üzeri pikrokrosin, 20,0-50,0 arası safranal ve 190,0 ve üzeri krosin içeren tıbbi ve aromatik üründür.
  • Safranbolu Evleri: İlçe merkezinde 18. ve 19. yüzyıllarda ahşap, taş ve toprak kullanılarak yapılmış olan ve 800 kadarı yasal koruma altında bulunan yaklaşık 2000 geleneksel tarihi Türk evi Osmanlı kent mimarisinin günümüze kadar korunmuş en doğru örneklerindendir.
( 0 soru/yorum )