Iğdır'ın neyi meşhurdur? Iğdır'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Iğdır ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Iğdır'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Iğdır'ın meşhurları

  • Iğdır Beyaz Üzümü (Miskali): Latince adı Vitis vinifera L. türünden elde edilen orta irilikteki taneleri, sarı renkli, hafif puslu, kalın kabuklu, çekirdekli ve meyve eti hafif renkli olan bir üzüm türü.
  • Iğdır Bozbaş Yemeği: Haşlanmış nohut, haşlanmış koyun incik eti, kuyruk yağı ve soğanın topraktan yapılmış maşrapa (kupa bardak) şeklindeki tek porsiyonluk kaplara doldurulması, üzerine haşlanmış etin suyu ve zerdeçal eklenmesi ve taş fırında 6 saat süreyle pişirilmesi ve pişirme işleminin sonuna doğru üzerinin domates dilimleriyle süslenmesiyle yapılan; pişirildiği maşrapayla birlikte lavaş, soğan ve salata ile servis edilen bir etli kuru baklagil yemeği türü.
  • Iğdır Kara Badımcan Reçeli: Sönmemiş kireçte bir gece bekletilen patlıcanların, ertesi gün şeker, su, limon ve zey ile kaynatılmasıyla yapılan bir tür patlıcan reçeli.
  • Iğdır Kayısısı: Iğdır şalağı olarak da bilinen, yemesi çok güzel olan, tatlı, sulu, etli, orta sert ve diğer bölgelerde yetişen kayısılara göre daha iri olan iç çekirdeği tatlı bir kayısı çeşidi.
  • Iğdır Omaç Aşı Çorbası: Omaç adı verilen ve un, su ve tuzun yoğrulmasıyla elde edilen hamurun elde ovalanmasıyla oluşan yuvarlak şekilli küçük hamur parçaları, evelik otu, alça (yeşil kuru erik) ve karnıkara börülcesi ana malzemeleriyle birlikte acı biber, domates salçası, biber salçası, domates suyu, soğan, sıvı yağ, kırmızı toz biber, tuz ve su kullanılarak yapılan ekşimsi tatta bir çorba türü.
  • Iğdır Pamuğu: 30 yıl aradan sonra üretimine tekrar başlanan, 2019 yılı itibariyle yaklaşık 10 bin dönümlük araziden 5.000 ton elde edilmiş olan Iğdır pamuğu, iklim özellikleri sayesinde bölgede sadece Iğdır'da yetişir.
  • Iğdır Taş Köfte Yemeği: Koyun ve kuzuların ön kol, but ve kaburga kısmı etlerinin et taşında tokmakla dövülmesiyle elde edilen kıymaya salça, sıvıyağ, maydanoz, lepe (kırık nohut), pirinç, sarıkök (zerdeçal) ve karabiber katılıp üzerine bir adet yumurta kırıldıktan sonra iyice yoğrulması, avuç içinde yuvarlanarak orta boy patates büyüklüğünde köfteler hazırlanması, soğanı kavrulmuş ve salçası eklenmiş kaynayan suda bölünmüş patateslerle birlikte haşlanarak pişirilmesiyle yapılan köfteli bir et yemeği türü.
  • Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi: Birbirine dayanmış 36 metre yüksekliğindeki 5 adet kılıçtan oluşan anıt müze, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşanan Ermeni saldırılarını sembolize etmekte, katledilen Şehit Türk kardeşlerimizi hatırlatmakta ve bununla ilgili belgeleri de barındırmaktadır.
  • Tuzluca Tuz Mağaraları: Tünellerindeki havası bir çok solunum yolu hastalığına iyi gelen ve Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitede olan Tuz mağaraları Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yer alır.
( 0 soru/yorum )