Hakkari'nin neyi meşhurdur? Hakkari'nin meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Hakkari ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Hakkari'nin meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Hakkari'nin meşhurları

  • Hakkari Doğaba: Sulandırılmış koyun yoğurdu içinde, yarma buğday, haşlanmış kemikli koyun eti ve koyun kıyması-ince bulgur karışımından yapılmış misket köftelerin pişirilmesi ve yaban nanesi eklenmesi ile hazırlanan yemeğin üzerine domates salçası, acı pul biber, karabiber ve koyun tereyağı ile hazırlanan sosun dökülmesi ile yapılan etli bir yemek türü.
  • Hakkari Doleme: Yağsız koyun eti kıyması, köftelik bulgur, soğan ve baharatlardan (kırmızı pul biber, karabiber ve tuz) hazırlanan fındık büyüklüğündeki köftelerin, küp küp kesilmiş bal kabağı parçalarıyla bir kazan içine bir kat köfte bir kat kabak şeklinde döşenip pişirilmesi ve üzerine salçalı sos dökülüp, kuru reyhan ve isteğe bağlı ceviz ve fındık içi serpilmesi ile hazırlanan etli bir yemek türü.
  • Hakkari Kıris: Yağsız kıyma, köftelik bulgur, domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve tuzdan hazırlanan misket köfteler, her biri ayrı ayrı haşlanmış kemikli koyun eti, kırık pirinç, nohut, kuru üzüm ve ceviz içinin soğan, salça, tuz ve baharatlarla (karabiber, pul biber, tuz) pişirilmesi ve pişirme işleminin sonuna doğru da tane sumakların eklenmesi yapılan etli bir yemek türü.
  • Hakkari Kilimi: Bazen dokuyan aşiret adıyla bazen de kilime işlenen desen isimleriyle anılan ve isimlendirilen Hakkari kilimleri, geleneksel boyalarla boyanmış yün ipliklerle ve yöresel dokuma aletleriyle genellikle 2 m2 boyutunda dokunur. Kilimlerin 1 dm'de ki çözgü sıklığı 38 – 42, atkı sıklığı ise 230'dur.
  • Şemdinli ve Yüksekova Balları: Şemdinli'nin yüksek yaylalarından ve Yüksekova'nın dağlık bölgelerinden elde edilen, bölgelere has endemik bitkiler sayesinde hoş ve çiçeksi kokulara, ferahlatıcı ve kalıcı tatlara sahip olan açık renkli bal türleri.
  • Cilo Dağı: Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı buzul bir dağ olan Cilo Dağı 4135 metre yüksekliğiyle de Türkiye'nin en yüksek ikinci dağıdır.
  • Meydan Medresesi: Anadolu'da Selçuklu döneminde başlayıp, Beylikler ve Osmanlı döneminde gelişen avlulu medrese tipinin 18. yüzyıl başlarındaki bir örneği olan medrese, 1700-1701 yıllarında İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır.
  • Nehri Taş Köprü: Şemdinli Çayı üzerinde, ilçe merkezine 13 km uzaklıkta olan 11 metre yüksekliğindeki tek kemerli taş köprü 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılmıştır.
( 0 soru/yorum )