Açıkgöz nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Elinin işaret parmağıyla göz kapağını aşağı çekerek açık gözünü gösteren genç erkek, açıkgöz
Açıkgöz
  1. Olaylar ve gelişmeleri izleyerek yeni durumlara çabucak uyabilen, koşulları iyi değerlendirerek gerekeni yapan, aldanmayan, uyanık, becerikli: Mustafa açıkgöz bir oğlan (K. Tahir). Şimdiki tazeler bizim gibi değil, açıkgöz oluyorlar. (E. E. Talu)
  2. Başkalarının hakkını gözetmeden yalnızca kendi çıkarını düşünen ve buna göre davranan, kurnaz, işini bilir: Açıkgözün biri otobüse biletsiz bindi. Ortalık açıkgözlerle dolu.


  • Açıkgözce: Açıkgöze yaraşır biçimde: Ama her şeyde olduğu gibi kısa vadeli menfaatler ve açıkgözce düşünceler daha baskın çıktı. (O. Özbek)
  • Açıkgözlük: Açıkgöz olma durumu, açıkgöze özgü davranış: Açıkgözlük edip de kestirmeden gitmek isteyenlerin tersyüzü dönüşünü görmek sahiden keyifli bir şeydi. (İlgili cümle kaynağı: C. Kudret)
  • Açıkgözlük etmek:
    1. Açıkgözce, uyanık davranmak: — Çok güzel! Onlar da senin gibi "açıkgözlük " etmişler. Senin sıranı almışlar. Sen nasıl "açıkgözlük" edip herkesten önce otobüse bindiysen, onlar da ekmeklerini almışlar. (İ. Emini)
    2. Fırsat kaçırmamak, fırsattan yararlanmak, kurnazlık etmek.
  • Açıkgözlülük: Uyanıklık, beceriklilik, kurnazlık: Bu tabirde her şeyden evvel, zaman, emek, normal oluş şartını hiçe sayan küstah bir açıkgözlülük ifadesi var.... (N. F. Kısakürek)
( 0 soru/yorum )