Mat nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Satrançta beyaz vezir tarafından köşede mat edilmiş siyah şah, şah mat
Satrançta mat olmuş siyah şah
  1. Satranç oyununda taraflardan birinin şah taşının, korunamayacak ya da başka kareye oynatılamayacak duruma düşerek oyunu kaybetmesi. Satranç oyunundaki en önemli taş olan şah taşının rakip tarafından kıpırdayamayacak şekilde tehdit edilmesine "şah mat denir" ve bu, oyunun sona erdiği anlamına gelir.
  2. (mecazi) Tartışmada veya başka herhangi bir durumda kaybetmek, yenilgi: Söz tükendi, bunda diller oldu mat... (N. F. Kısakürek)
  3. Mat ve parlak siyah renk kaplamalı model araba kalıpları
    Mat ve parlak siyah renkler
    Parlak olmayan, ışığı veya görüntüyü yansıtmayan, donuk (renk veya yüzey). Bilindiği gibi, fizikte dalga boyları ne olursa olsun bütün ışımaları soğurabilen cisimlere "soğuk siyah cisim" denir. Uygulamada, bu tarife en çok yaklaşan cisimler, mat siyah renkli cisimlerdir. (Jeofizik)
  4. Pilates egzersizi yapmak için kullanılan siyah renkli mat
    Pilates matı
    (İngilizce) İnsanların jimnastik, yoga, pilates gibi egzersizleri yaparken üzerine yatması veya üzerine düşmesi için kullanılan bir parça kalın kauçuk, sert sünger veya diğer yumuşak malzemelerden yapılmış uzun bir paspas şeklindeki gereç, altlık: Yerde veya mat üzerinde rahat ve sırt dik, omuzlar gevşek bir biçimde bağdaş kurarak oturulur... (İlgili cümle kaynağı: N. K. Keleş)


  • Mat etmek:
    1. Satrançta rakibini yenmek.
    2. (mecazi) Karşılıklı konuşmada, tartışmada veya başka bir durumda karşısındakini yenmek, mağlup etmek: Nice ustaları mat ettim; nice kalfaları usta yaptım ben... (Divan-ı Kebir, Mevlana)
  • Mat olmak:
    1. Satrançta rakibine yenilmek.
    2. (mecazi) Karşılıklı konuşmada, tartışmada veya başka bir durumda karşısındakine yenilmek, mağlup olmak: Dostumuz şad oldu, düşmanımız mat. (Risaletü'n Nushiye - Yunus Emre)
( 0 soru/yorum )