Deve kuşu nedir? Kısaca özellikleri


Koşan erkek ve dişi deve kuşları
Erkek (siyah) ve dişi deve kuşları
Afrika'nın sıcak bölgelerinde yaşayan, kısa kanatları uçmaya elverişli olmayan fakat uzun bacaklarıyla çok hızlı koşabilen pek iri bir kuş, Afrika deve kuşu. Deve kuşunun Amerika ve Avustralya'da da bulunan çeşitli türleri vardır. Doğal olarak Afrika'da (ve ayrıca Orta Doğu'da) bulunan deve kuşları; etleri, derileri ve tüyleri için tüm Dünya'da yetiştirilirler.

Deve kuşu, genellikle 2 metreden daha uzun boyuyla Dünyanın en büyük kuşudur. Aynı zamanda tehlike anında karada kısa süreliğine çıkabildikleri 80 km/s'lik hızlarla da Dünya'nın en hızlı kuşlarıdır. Ancak uçmaya elverişli olmayan kısa kanatları ve 100 kg'dan fazla ağırlıklarıyla uçamayan bir kuş türüdür. Ayrıca Dünya'nın en büyük yumurtası olan deve kuşu yumurtaları da yaklaşık olarak 15 cm uzunlukta, 12,5 cm çapta, 1,35 kg ağırlıktadır. Kabaca 1 deve kuşu yumurtasının 24 tavuk yumurtasına eşit olduğu kabul edilir. 

El içinde kırılmış deve kuşu yumurtası
Deve kuşu yumurtası
Boyları 1,8 - 2,7 metre, kanat açıklıkları 1,5 - 2 m, ağırlıkları 60 - 150 kg ve ömürleri de 50 - 70 yıl arasında değişiklik gösterir. Erkek deve kuşu çoğunlukla kanatlarda ve kuyrukta beyaz tüylerle birlikte siyah; dişiler de çoğunlukla kahverengi renklidir.  Oldukça iyi bir görüş sağlayan büyük kahverengi gözleri yaklaşık 5 cm çaptadır ve bu gözleri koruyan kalın siyah kirpikleri vardır. Uzun ve güçlü bacaklarıyla bir insanı rahatlıkla sırtlarında taşıyabilirler.

Deve kuşu bir omnivordur ve bu nedenle hem bitkilerle hem de çeşitli hayvanlarla beslenir. Deve kuşunun diyeti temel olarak böcekler, kurtçuklar, tırtıllar ve bazen küçük memeliler ve sürüngenlerle birlikte yapraklar, çimenler, tohumlar, kökler, çiçekler ve meyvelerden oluşur. Toprak altındaki böcekleri yakalayabilmek için zaman zaman kafalarını toprağa sokmalarıyla bilinirler.

Kafasını kuma gömmüş gibi görünen deve kuşu
Kafasını kuma gömmüş gibi
görünen bir deve kuşu
Doğada aslanlar ve çitalar ve ayrıca yakalayabilirlerse sırtlanlar ve timsahlar tarafından da avlanırlar. Yırtıcılardan saklanmak için boyunlarını yere serip vücutlarını toprağa uzatarak saklanırlar ya da hızla kaçarlar. Köşeye sıkıştıklarında güçlü bacaklarıyla ve sivri tırnaklarıyla oldukça ölümcül tekmeler atabilirler.

Ayrıca bilinenin aksine tehlike anında başlarını kuma gömmezler ki zaten nefes alıp vermeyle yaşayan bir hayvanın hava deliklerini kendisinin tıkaması düşünülemez. Ancak kumun hemen altındaki bir böceği avlamak veya toprakta açtıkları bir çukura yumurtladıkları yumurtalarını çevirmek için zaman zaman başlarını zemin altına uzatabilirler. Bu da devekuşunun başını kuma gömdüğü yanılgısı oluşturur.

Yorumlar hemen yayınlanır. Ancak "lütfen" kanuni ve ahlaki kurallara uymaya önem gösterin.