Kontrol kalemi nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Işığı yanıp sönen bir kontrol kalemi
Kontrol kalemi
Kontrol kalemi, herhangi bir elektrik devresinin açık ya da kapalı olduğunu (teldeki elektrik varlığını ya da yokluğunu), içine yerleştirilmiş küçük bir lambanın yanıp sönmesiyle gösteren, ucu düz tornavida şeklinde, kalem biçiminde bir araçtır.

Kontrol kalemini kullanırken kontrol kaleminin arka uç kısmında bulunan metal kısma parmağınızla bastırmanız ve sivri uç kısmını da elektrik varlığını kontrol edeceğiniz tele veya priz deliğine değdirmeniz gerekmektedir. Eğer ışık yanıyorsa o telde elektrik vardır ve bu tele faz denir. Işık yanmayan diğer tel ise nötrdür. Kısaca faz elektriğin geldiği hat, nötr ise elektriğin gittiği hat demektir. Sadece tüm tellerde ışık yanmıyorsa elektrik yok demektir ve tüm teller kontrol edilmelidir.

Eğer faza çıplak elle dokunursanız elektrik çarpması meydana gelir. Kontrol kalemi ile dokunulduğunda çarpmamasının nedeni ise kontrol kaleminin içinde bulunan direncin elektriği vücudun hissetmeyeceği ve rahatsız olmayacağı seviyeye kadar düşürmesidir. Yani kontrol kalemi kullanırken vücuttan düşük seviyede elektrik geçer ve bu kadar az elektrikte kalemin içindeki lambayı yakmaya yetmektedir.
( 0 soru/yorum )